måndag 1 december 2008

Quantum of Solace

@@+
Bond som karaktär, som filmserie och som actionhjälte har naturligtvis en hel del att leva upp till hos den miljonhövdade publiken där ute. Från att ha legat i absoluta spjutspets vad gällde tuffa, häftiga och legendariska actionscener och stunts hann resten av världen i kapp och började leverera filmer som var tuffare och häftigare än Bond. Detta försöker man nu råda bot på i och med nylanseringen av Bond. Borta är den charmante förföraren som kan allt om allt och som är lite lagom besserwisser som lika enkelt kan lägra damer som döda fiendeskurkar. Istället får vi en effektiv och känslokall mördare som krökar bort sina känslor och som kan döda snabbare med sina bara händer än de flesta kan med vapen.
Detta är delvis en tillbakagång till Connery och till böckerna, men framförallt har man sneglat på t ex filmerna om Bourne med Matt Damon för att komma närmare det dagens publik vill ha. För där Connery och bokens Bond var känslokalla när det kom till att avverka fienden, besatt de en förmåga att röra sig i de fina rummen. Det var vältaliga och charmanta och hade glimten i ögat. Daniel Craigs version av Bond är kort sagt en tölp. Visst, han har på sig en snordyr kostym, men innanför skalet är han träig, trist och tråkig som människa. Charmnivån ligger på noll. Ansiktsuttryck ligger på Kevin Costnernivå vilket även det är noll. Han må vara smart men han är knappast intelligent (ja det är en jäkla skillnad). För detta ändamål passar Craig perfekt som den nye Bond. Träigare människa får man leta efter (skulle vara Costner i såna fall). Samma sak tyckte jag om Casino Royale och i del två har man spätt på den biten ännu mer.
Handlingen är rätt oväsentlig (skurk snor åt sig vatten för att härska över vattenpriserna i Bolivia för att vatten är mer dyrbart än till och med olja) och emellanåt lite rörig. Bond åker till en stad, dödar ännu en skurk, för att sen resa till nästa stad och upprepa proceduren. Det är actionsekvenserna som för filmen framåt och många actionsekvenser har potential att vara absolut bäst i hela Bondhistorien. Tyvärr förstörs de av massa ryckiga närbilder och snabba klipp vilket inte ger en som åskådare ett enda hum och tid och rymd. Man får uppfattningen om att allt går snabbt, men man har ingen aning om vart den här farten tar oss. Ändå är det framförallt actionsekvenserna man minns och de som gör filmen. En bättre actionregissör än Marc Forster (Monster's Ball, Finding Neverland) hade kunnat skapat ett mästerverk inom genren. Som det är nu lämnas man med kittlingen av vad det skulle kunnat vara. Kanske dags att ringa James Cameron för nästa Bondinstallation.
Läs Vrångmannens recension här.
/Surskägget

3 kommentarer:

Anonym sa...

@ - kan ju inte vara "neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeej!!!

Och sen

@@ - "Mja helt ok rulle"

Ni ser för mycket på film, gör som jag, titta mer på eget kön.

Anonym sa...

Det är bara Surskägget som gör så. Tycker etta är skit men tvåa helt ok. Han är finkänslig så hahaah!

danielfrilans sa...

Bra @@ + helt korrekt. Grattis till en vital analys.

Vad tycker vrångis och Jane Bond 0069 senaste?