torsdag 11 december 2008

Supersize Me

@@@
Vid det här laget är denna dokumentärfilm väl rätt känd för de flesta. Regissören Morgan Spurlock får en dag för sig att kolla hur skadlig snabbmat egentligen är. Han väljer att starta en McDonaldsdiet där han under 30 dagar enbart får äta eller dricka det som McDonalds har på menyn. Om försäljaren i kassan frågar om Morgan vill supersiza sitt meal så ska han säga ja (det innebär att han får extrastor cola och pommes). Han börjar med friska levervärden och bra vikt för sin längd och han slutar inte helt otippat alldeles trasig i kroppen. De läkare han går hos jämför den försämring kroppen går igenom med samma som det som händer en alkis som råsuper. Slutkontenta = snabbmat är farligt. Undvik.
Det här kan ju tyckas rätt självklart, men samtidigt så finns det en McDonalds på varje gathörn i hela världen och då ska vi inte ens snacka om Burger King, Pizza Hut, Kentucky Fried Chicken, Wendys och så vidare. Medelvikten i västvärlden flyger uppåt och sjukdomar som är relaterade till fetma ökar drastiskt. Dessutom väljer fler och fler att äta ute istället för att göra hemlagad mat.
Det mest intressanta och skrämmande med filmen är dock när Morgan tittar på skolmaten i USA. Inte undra på att ungarna blir tjocka när det som serveras mest är pizza, pommes, läsk och kakor. Det var riktigt deprimerande att se. Nu ska vi inte sitta här i Sverige och slå oss för bröstet alltför mycket när vi faktiskt har färdigkokt potatis på ICA redo för mikron och fler och fler väljer färdiglagade frysta alternativ istället för att laga maten från scratch med bra råvaror istället. Supersize Me är en intressant dokumentär som skrapar lite på ytan till hur blåsta vi konsumenter faktiskt blir av matindustrin.
/Surskägget

Inga kommentarer: