onsdag 5 juni 2013

Troll Hunter



@@
Norsk mockumentary där man snott, eller förlåt lånat, eller förlåt jag menar snott rakt av, konceptet från The Blair With Project. Ett litet filmteam (två killar och en tjej faktiskt, känns igen från BWP) ger sig ut på jakt efter en person de misstänker ligger bakom olaglig jakt på ett gäng björnar. Men ju mer de smyger runt och filmar denna misstänkte man desto mer inser de att han är något helt annat. Snart nog visar det sig att han de facto jagar troll. Jupp, sagotrollen finns på riktigt och norska regeringen har under århundraden gjort allt för att dölja trollen för allmänheten för att inte sprida panik. Vår tre dokumentärfilmare får plötsligt långt mycket mer spännande bilder än vad de först räknade med och hipp happ är de inblandade i själva trolljakten. Troll är dock stora, elaka…öh troll…som inte gillar att massa människor blandar sig i deras liv och leverne varför en trolljakt är på liv och död. Konceptet med livs levande troll är ganska kul, men liksom BWP lider filmen av att man gör om samma scener om och om igen. Ut i skogen på natten, handskakig kamera, massa mörker, en kameralampa som lyser upp vissa partier av skogen, skumma ljud runt om, kamerateam som springer, ett troll sveper förbi i en nanosekund. Repeat. Det funkar en liten stund och visst lyckas man bygga upp en viss stämning och spänning. Men det dör rätt snabbt i och med de många upprepningarna. Cred dock till norrmännen att de ens får till en film som denna.
/Surskägget

@@@
Norrmännen! Sorry, men de är för sköna! I vårt grannland produceras det action, slasher och andra vilda genreproduktioner, ofta succér på bio och dvd i hemlandet. Här i Sverige vågar de som har pengarna och makten i filmbranschen inte ens ta i liknande produktioner med tång. Bergmans strypgrepp är tydligen fortfarande för hårt. The Trollhunter är en härlig blandning av spänning och humor och allt i dokumentär stil á la Blair Witch Project och Cloverfield. Den är bitvis fantastiskt lyckad och hade bara manuset fått sig ytterligare ett par genomgångar så hade betyget nog höjts ett helt snäpp. Filmen blir tyvärr lite väl repetitiv även om filmmakarna jobbar hårt med att variera sina trollattacker och håller tempot högt.
/Vrångmannen

1 kommentar:

Henrik sa...

Trolljägaren är ungefär sju miljoner gånger bättre än Blä Witch Project och sexton-sjuttio miljarder gånger bättre än Kräkerfield. Fy fan, nu fick ni mig att tänka på Cloverfield. Fan vilken jävla skitfilm. Nu är jag arg.