lördag 10 september 2016

Animerat x 4

Vrångmannen här. Kom in i en sväng där jag fick filmkäft (kan jämföras med vinkäft, dvs. man vill ha vinet men det smakar illa i den egna munnen). Det blev en del tv-serier samt filmer man har sett många gånger förut som man vet är skitbra (i det här fallet Saving Private Ryan, Fight Club, The Dark Knight ni vet etc.). Något som funkade väldigt bra i väntan på att filmkäften skulle upphöra var animerade rullar. Har ingen aning om varför men det är väl någonting annat på nåt sätt, samtidigt som det just är film. Allt på originalspråket givetvis.

 Minions
@@@@
En prequel till Despicable Me där vi får de små gula, söta minionernas ursprungshistoria. Fartfyllt och roligt för både ung som gammal. Inte en tråkig minut faktiskt. Jag garvade ofta och det är härligt snyggt animerat och som så ofta fiffigt orkestrerat med ett jävla ös. Sandra Bullock gör rösten till elaka och missförstådda skurken Scarlet Overkill och det är en ren njutning att höra henne gå all in i sitt röstskådespeleri. Sen dundras det på med fler tunga namn naturligtvis, som Jon Hamm, Allison Janney, Michael Keaton och Steve Coogan. Skitkul detta faktiskt.
/Vrångmannen


The Good Dinosaur
@@
Ett hyfsat stort snedsteg av Pixar. Bitvis lite söt och skojig film om en rädd liten dinosaur som hamnar vilse i den stora dinosaurievärlden och blir vän med en liten människopojke. Tyvärr så är The Good Dinosaur rätt platt och by the book utan några som helst överraskningar och den känns lite hafsigt animerad till skillnad från många av Pixars andra filmer. Vet inte vad kidsen tycker (och de är väl målgruppen) men till syvende och sist så är den här rullen i mina ögon mest ett "jaha?".
/VrångmannenZootopia
@@@@
I en värld där alla djur lever i harmoni, och där rovdjuren inte käkar upp gräsätarna längre, blir den unga Judy Hopps utsedd till den första poliskaninen någonsin i storstaden Zootopia. Skoj blandas med action och en smula allvar i den här fartfyllda deckarhistorien. Älskar också hur man i en animerad film av den här kalibern kan få in så mycket underfundigt om fördomar, rasism och sociala orättvisor i samhället eftersom det här är busiga djur som inte alltid kommer överens. Riktigt bra Disneyrulle och inte en tråkig stund. Underbart också att höra Jason Bateman (räven Nick Wilde) i en av huvudrollerna. /Vrångmannen


Inside Out
@@@@@
Vi hoppar från Pixars snedsteg till en av deras bästa filmer (kanske den bästa). Jag gapskrattade och grät. En otroligt fantasifull, rolig, sorglig och vacker film om hur det är att vara ett barn i de vuxnas värld och allt vad det innebär. Att följa alla de känslor som dyker upp i unga flickan Rileys hjärna i form av karaktärer som alla symboliserar en känsla är ett genidrag och ett grepp jag aldrig sett förr. Här kryllar det också av stora namn som gör rösterna men det är framför allt underbara Amy Poehler, som känslan Joy, som stjäl showen. Inside Out är ett animerat mästerverk och jag ser fram emot att se den igen och igen. Fuck it. Jag ser om den nu.
/Vrångmannen

Inga kommentarer: