torsdag 29 januari 2009

THE DIRECTORS – Ron Howard

I det här nya inslaget på vår filmblogg så går vi kvickt genom några regissörers verk och öden. Vi öppnar med Ron Howard (som i en kommentar på bloggen även kallats ”otroligt tråkig som överkokt pasta” samt ”filmvärldens Opel” hahaha!). Mest känd som äppelkäcka tonåringen Richie i gamla komediserien Gänget och jag på 70-talet och en hel del skådisjobb bakom sig sadlade han sen om till regissör. Vi TV-nördar vet att han producerade fantastiska serien Arrested Development och gjorde även berättarrösten. Fy fan va bra! MEN hur är då Ron som regissör egentligen? Här kommer ett axplock:



Night Shift (1982)
@@@
Såg denna för länge sen men minns att den var rätt kul med Michael Keaton i en av huvudrollerna där ett bårhus gjordes om till bordell. En kul rulle från tiden då komedier var busigt överraskande, lite klumpiga och kostade 19 kronor att producera. Bra där Ron, din regissörskarriär började fint.
/Vrångmannen

Splash (1984)
@@@
Fortfarande inne på spåret light comedy. Den här är rätt rolig men har inte åldrats med värdighet. Tom Hanks blir kär i Darryl Hannah som är en sjöjungfru (they sure don’t make ’em like this anymore) och John Candy är grym side kick som på svenska säger ”jag har en tolv tums penis”. Old but gold.
/Vrångmannen

@@@
Tom Hanks var störste komikern i ett par skor vid denna tidpunkt (jag vet, det är lite svårt att tänka sig nu när han springer runt och vinner Oscars mest hela tiden). Hannah är jättesöt och Candy roligast (älskar när han "tappar" mynt på marken för att kunna spana under kjolar på fruntimmer hahahahahaha). En saga by-the-book men med charmen.
/Surskägget

Cocoon (1985)
@
Åh gud. Gamlingar som hittar källan till livet via rymdvarelser. Spelar ingen roll vad ni säger. ”Men den är ju söt och varm” Buhuhu! Go cry to mama! GAMLINGAR SOM HITTAR KÄLLAN TILL….ååååååååååh! Och Steve Guttenberg.
/Vrångmannen

@
Steve Guttenberg var minsta problemet i den här. Gamla knasiga kokonger i en inomhusswimmingpool i Florida där det bara finns utomhuspooler är det största problemet. För att inte tala om själva storyn. Guuuuuud!!!! Det finns bara en sak att säga zzzzzzzzzz...
/Surskägget

Gung Ho (1986)
@
Michael Keatons bilfabrik i USA går åt helvete. Han måste sparka massa folk och snart går hela firman i konkurs. Då hyr han in lite japaner så blir allt bra. Allt förutom filmen vill säga.
/Surskägget

Willow (1988)
@@@
Lite fantasy där och lite sno från annan fantasy här. Lilla ”dvärgen” Willow hittar ett människobarn och ska föra det till människorna. Val Kilmer är galen krigare. Lite tjo och tjim, aldrig tråkigt och första gången på film vi såg dom använda sig av morphing specialeffekterna (som idag finns i din mobil). Kul för stunden och tål nästan tindens tand.
/Vrångmannen

@@@@@
Jo den håller för tidens tand (såg om den nyligen på finfin dvdutgåva). Val Kilmer är grym som Madmartigan och sötaste söt söta Joanne Whalley (sedermera Whalley-Kilmer men numera bara Whalley igen) som Sorcha fick alla mina tonårsdrömmar att gå i uppfyllelse. Riktigt bra fantasy ljusår från den dag då Jackson äntligen fick ok för att göra Ringentrilogin.
/Surskägget

Parenthood (1989)
@@
Det börjar lukta Opel… Steve Martin har några hyfsade stunder men den är knappt ok. Mamma gillar kanske.
/Vrångmannen

@@
Opel och Opel. Han känns mer som en Volvo faktiskt den gamle Howard. Martin är okej och det finns en hel del garv. Keanu Reeves garvar man åt hela tiden, men inte för att han är rolig...
/Surskägget

Backdraft (1991)
@@
Bra cast i påkostad brandkårsrulle. Lite poänglös men har allt sina stunder. Varningen kommer ju när rullen känns som fyra timmar och hur många coola bränder kan man se innan man gäspar ett uns. Ja den är knappt ok. Sorry.
/Vrångmannen

@@
Det finns ett skitbra svenskt band som heter Backdraft. Lyssna hellre på dem än se filmen. Men jo visst fan är den okej, men samtidigt...
/Surskägget

Far and away (1992)
@
Tom Cruise och Nicole Kidman i Oklahoma i slutet av 1800-talet. Först tycker dom inte om varandra (för hon är rik med klänning och han är fattig kämpe med hjärtat på rätta HAHAHAHAHA!) men sen blir dom kära och sen blir det lite knasigt och sen kostade filmen en miljard att spela in (på 70mm istället för vanliga 35mm) och har du inte redan garvat ihjäl dig åt uselheten så är du bara förbannad. Jag blir alldeles matt och FÖRBANNAD!
/Vrångmannen

@@@
Men kom igen nurå. Den här är schysst för fan. Många som dissar den men det är en episk kärleksstory i klass med Höstlegender (hahahahaa kolla nu hur vrång Vrångmannen kommer bli när jag jämför hans favvorulle med den här). Kom ihåg, Tom Cruise har nog fan aldrig varit med i nåt riktigt dåligt med undantag för MI:2.
/Surskägget

The Paper (1994)
@@@
Remake på gamla Cary Grantklassikern His Girl Friday fast uppdaterad till modern tid. Keaton gör en av sina sista riktigt roliga roller (sen har det blivit mer drama och action, men fan har var en schysst komiker) och både Glenn Close och Marisa Tomei levererar.
/Surskägget

Apollo 13 (1995)
@@@
Sevärt, välspelat men lite tråkigt i längden. Verklighetsbaserad skildring. Tom Hanks med crew ska upp i rymden och ”Houston we have a problem”. Ingen dålig film alls bara lite Opel.
/Vrångmannen

@@@@
Nä ser du den här gillar jag. Man vet vad som ska hända från den sekund man sätter sig i biosalongen, men Howard använder alla sina Hollywoodknep för att få det spännande från sekund ett hela vägen till slutet. Högexplosiv actionrulle som är bättre än man tror.
/Surskägget

Ransom (1996)
@@@
Mel Gibson är multimiljonär och då kidnappar ”dom” hans son. Den här har mer stake än den förtjänar men skulle kunna vara så mycket bättre. Första halvan är tät och spännande. Sen blir det lite knas och skurkarna visar sig vara dumma och förvirrade vilket gör att spänningen tappas. Typiskt Ron Howard att fucka upp något som skulle kunna vara en stjärtsparkare men den är ändå ok.
/Vrångmannen

@@
Bäst i filmen: när Mel Gibson på direktsänd teve skriker att han ska döda kidnapparna om det så tar honom resten av livet. "Jag skiter i grabben säger, ni får inte ett öre, men jag kommer döda er...DÖDA ER!!!" Typ. Resten är väl okej.
/Surskägget

EdTV (1999)
@
Matthew McConeylouielouie skriver på kontrakt med tv-bolag att dom skall få följa honom jämnt i livet och sända a'la dokusåpa. Det finns inte en enda rolig eller sevärd scen i filmen. Jag skojar inte. Hur lyckades du med det Ron? Ron? RON?!!
/Vrångmannen

@@@
Matthew McConaughey har den där sköna stajlen som man bara måste gilla. Tillsammans med Woody Harrelson är det härlig personkemi som är kul att titta på (till och med i knäppusla Surfer, Dude är scenerna mellan Matt och Woody bra). EdTV är by-the-book (precis som allt Howard gör) men den är kul. KUL SA JAG!
/Surskägget

Grinchen (2000)
@
Jim Carreys sämsta film. Nej det spelar ingen roll att den är för barn. Den suger hästballe och är pisstråkig!
/Surskägget

Jag hoppar här över rullen A Beautiful Mind (med Russell ”vart är min limpmacka?” Crowe) som fick Oscar buzz och vann väl en del också typ. Jag såg aldrig klart den. Läs in vad ni vill i det.
/Vrångmannen

@
Jaaaaaaahaaaaaaaaaa? Russell Crowe ser i syne. Kan matematik. Vinner Nobelpris. Slut.
/Surskägget

The Missing (2003)
@@
Standardwestern med hon med näsan som spelade drottning…Cate Blanchett! Samt Tommy Lee Jones (som indian hahaahaha!). By the book som sagt men milt underhållande och ganska våldsam. Glad på TV men arg i biosalongen ungefär.
/Vrångmannen

The Da Vinci Code (2006)
@
Försökte läsa boken på semester något år innan filmen kom. Efter ca 150 sidor slängde jag den i hotellväggen och skrek rakt ut ”men händ nånting bokjävel!” och så var det bra med det. Sen kom filmen på bio och självklart hoppade jag dravlet. Kollade den för inte så längesen då den gick på TV och filmen är pissusel. Vill inte höra nåt mer. VÄRLDENS tråkigaste bok har blivit VÄRLDENS tråkigaste film. Det finns mycket att säga om den här högen av hästdong men jag låter det mesta vara osagt. För er som inte vet vad den handlar om då: Tom Hanks i konstig frisyr är i Paris och går omkring lite grann. Han ser lite grejer och rynkar med pannan men sätter inte på den söta tjejen som mystiskt vill ha hans hjälp. Gud finns inte eller finns gud? Sen åker nån i en taxi. Fy fan.
/Vrångmannen

@
Jag gillade boken, men filmen var ren och skär sabla zzzzzzzzzzzzzzzzzz....
/Surskägget

Där har ni det folks. Bevisat och klart. Ron Howard är en medelmåtta med några få hyfsade undantag. Nästa THE DIRECTORS hoppas både vi och ni att det handlar om en lite intressantare regissör och hur svårt är det egentligen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ah, till skillnad från er gillar jag Ron Howard. Ser alltid fram emot hans filmer. Den enda jag verkligen ogillade ENORMT mycket var patetiskt värdelösa Da Vinci koden. Till och med min favvo Tom Hanks var usel i den. Vägrar läsa boken.