fredag 3 juni 2011

The Directors: M. Night. Shyamalan

Stackars auteuren M. Night (eller som han egentligen heter Manoj Nelliyattu Shyamalan eller M Night Tjosantjofräsan som han kallas på den HÄR BLOGGEN!). Hans karriär började så lovande i Hollywood med succérysaren The Sixth Sense (han gjorde faktiskt Wide Awake först men den har väl typ ingen sett trots att det är en charmig, rolig och sorglig film om hur barn hanterar dödsfall och får @@@ friska i betyg) följt av några riktiga box office hits. Sedan gick det bara utför både publik och kritikermässigt och farbrorn tappade greppet fortare än du kan säga Vindaloo. Vi här på FILM4FUCKSAKE har blandade känslor till den här killen. Själv tycker jag att han har gjort några riktiga höjdare som fallit i min smak. Shyamalans less-is-more stil samt hans stora fantasi och förmåga att göra något eget av lite uttjatade genrer är styrkan. Surskägget hatar honom nog rätt och slätt tror jag hahaha! Vi får se. Här kollar vi en bunt av M. Night. Shyamalans alster (som han givetvis både skrivit och regisserat själv).

The Sixth Sense (1999)
@@+
Aldrig gillat den här rullen riktigt. SPOILERVARNING FÖR ER SOM INTE SETT DEN HÄR SKITGAMLA OCH SKITKÄNDA FILMEN SEN VILL VI INTE ATT NI KOMMER TILLBAKA TILL BLOGGEN FÖRRÄN NI SETT DEN HÄR OCH 101 ANDRA KLASSIKER NI FÖRMODLIGEN HAR MISSAT! HERREGUD DET ÄR SOM ATT HA OCH GÖRA MED EN KNIPPE SEXÅRINGAR! DENNIS?! STÄLL NER DEN DÄR! VI GÅR HEM PÅ EN GÅNG OM DU FORTSÄTTER PÅ DET DÄR VISET! NEJ DET FINNS INGEN GLASS! Det var lurigt värre det där med att Bruce Willis var död och blivit ett spöke men filmen tyckte jag var lite onödigt seg och som ett ok avsnitt ur tv-serien Twilight Zone. Haley Joel Osment, som spelade pojken som kunde se döda, var ju hyllad som barnskådis men nu vid 22 inte lika populär, precis som M. Night själv.
/Vrångmannen

@@@@
Enkel, snygg och bitvis riktigt creepy (har svårt för barnspöken). Alla ledtrådar är solklara när man ser om filmen men första sittningen blev man rejält överraskad. Tyvärr var Tjosantjofräsan tvungen att bara göra filmer med en twist efter den massiva framgången med den här. Ingen twist till dags dato lika bra och genomtänkt som Bruce Willis vålnadspsykiatriker (på tal om Bruce Willis som psykiatriker, se om så-usel-så-den-är-bra Color of Night där du bl a får se Willis snopp samt Jane Marchs tuttar mest hela tiden).
/Surskägget

Unbreakable (2000)
@@@@
Störtskön och totalt annorlunda rulle. Bruce Willis är den enda överlevaren efter en tågkrasch och börjar upptäcka att han har krafter han aldrig anade att han hade. Samuel L Jackson är den rullstolsbundne serietidningsexperten som börjar rota i hemligheterna. Har säkert sett Unbreakable 10-12 gånger och tycker den är i min absoluta smak. Kritiker och publiksuccé när den kom (även om den bleknar i jämförelse med The Sixth Sense) och jag känner tyvärr få som gillar den här eller rättare sagt de har bara förvunnit från jordens yta. Jättejättekonstigt är det. Sjukt sammanträffande att just de skulle hata filmen och plötsligt försvinna. Man viskar något om den gamla kvarnen och en specialstyrka har tydligen satts in.
/Vrångmannen

@@@
Vi satt och väntade på twisten och ingen blev förvånad när Sam L var skurken. Jaha, Vrångmannen blev det? Jaja. Fortfarande riktigt snygg och cool i sin less-is-more stil. Men en del scener puttrar på lite väl länge för att man ska orka hålla intresset uppe hela vägen. Inget lysande, men inte uselt heller. Sista bra Tjosantjofräsan gjorde.
/Surskägget

Signs (2002)
@@@@
Ytterligare en härlig vinkling av den gamla storyn om rymdvarelser som anfaller. Här följer vi änklingen Mel Gibson (änkling OCH präst = den sorgsna godheten!) och hans två barn på en gård. Hans brorsa (Joaquin Phoenix minus skägg och kokain) bor där också. Byta-underkläder-spänning, lite gripande och högst annorlunda på ett uppfriskande och välsmakande sätt. Supersuccé på bio när den kom och hyllningarna smattrade så DU som inte gillar den är det något fel på, inte resten av världen alltså.
/Vrångmannen

@
Mel "jag vill att n*****s ska våldta mina ex-tjejer" Gibson i en källare. I två timmar. Sen världens fulaste CGI-alien. Nä du Shymalalmama...Shyalallalamam....Shaylyama...Night du lurar ingen med det här snorfräset i näsduken hahaha. Va? Vrångmannen tyckte vad sa du?...
/Surskägget

The Village (2004)
@@@-
Världens bästa filmidé någonsin på riktigt blir hyfsat sevärd rulle. Folket, på den tiden det var häst och vagn på vägarna, i den gamla byn bor i harmoni men vågar inte ge sig ut i skogarna för där bor det galna piggsvinsmonster. SPOILERVARNING IGEN. MEN GUUUUUD HAR NI INTE SETT DEN HÄR FILMEN HELLER? WHAT’S WRONG WITH YOU PEOPLE? DET ÄR INGEN LEK DET HÄR HAHAHAHA INGEN LEK! Nä jag skiter i spoilers så slipper jag skriva mer om det här. Jättebesvikelse för mig då den kom för peppen efter Signs var otrolig. Nu har jag sett om den och den är ok, typ. M. Night har idéerna men någonting går snett. Jag blir argare och argare.
/Vrångmannen

@
Så arg. "Vi är så rika så vi fick USA att stänga av luftrummet ovanför vår fejkby." HAHAHAHAH! Neeeeeeeeeej, inte ens en serietidningsskurk kan det. Möjligtvis en Bondskurk. Men vi har ingen Bond här eller hur? Nä, vi har folk utklädda i fula piggsvinsdräkter. PIGGSVINSDRÄKTER!!! DOM KAN STÄNGA AV ETT HELT JÄVLA LUFTRUM SÅ INTE ETT FLYGPLAN ELLER EN HELIKOPTER ELLER EN LUFTBALLONG ELLER EN MÅSJÄVEL FLYGER FÖRBI MEN DOM KAN INTE ORDNA NÅT BÄTTRE ÄN EN PIGGSVINSMONSTERDRÄKT!!!!! ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅH!
/Surskägget

Lady in the Water (2006)
@
Såg den här nyligen och var tvungen att stänga av. Det gick inte att se klart den. Det gick inte. Paul Giamatti är poolskötare för ett hyreshus och så hittar han en ”fe” i poolen och sen kommer det otäcka igelkottvargar hahahahaa! HJÄÄÄÄÄÄLP! HJÄLP MÄ!
/Vrångmannen

The Happening (2008)
@
Klicka här för recension
/Vrångmannen

The Last Airbender (2010)
@
Klicka här för recension
/Surskägget

Det skulle vara skoj att se M. Night. Shyamalan komma med en riktig rackabajsare till rulle och chockera oss alla. Den här Vrångmannen tror dock att det är för sent. M Nights tid är nog lite förbi tyvärr, i allafall som regissör efter The Last Airbenderfloppen. Vi önskar honom i allafall lycka till.

2 kommentarer:

Anna Nio sa...

Killen är helt slut, HELT SLUT. "The Happening" var så dålig att den gjorde mig arg i två veckor konstant efteråt. Nån måste ta ifrån Tjammalamma hans rättigheter, och sluta ge pengar åt människan, han kommer bara larva bort dem!

Synd på så rara ärtor, för i början av sin karriär gjorde han ju en del riktigt fin skit, men sen slog det slint och nu önskar jag att han gör en Hoffa snart så jag slipper karln.

Surskägget sa...

Hahahaha hatet! HATET!