lördag 9 juni 2012

Flykten Från Alcatraz

@@@
Gammal hederlig Clintanunderhållning i regi av vapendragaren Don Siegel. Clintan spelar Frank Morris som tillsammans med två bröder antas vara de enda tre som lyckades rymma från San Franciscofängelset Alcatraz vilket ledde till att fängelseön bara något år senare stängde igen och med tiden blev den populära turistattraktion den är än idag. Jag skriver "antas" då det inte är helt bevisat att de tre männen faktiskt överlevde det iskalla vattnet, de starka strömmarna och hajarna som huserar där mellan Alcatraz och fastlandet. Å andra sidan finns det inga bevis för att de inte klarade sig och det är ju helt klart roligare att föreställa sig att de faktiskt lyckades. I vanlig ordning när det är Clintan/Siegel så är det realism som gäller. Stundtals känns det lite dokumentärt när vi följa fångarna och deras vakter i deras dagliga liv. Samtidigt håller självklart Siegel igång spänningen hela tiden när vi på nära håll följer Clintan och hans kumpaners planer för rymningen. Det är faktiskt rätt coolt att se hur mycket man kan göra med små medel om man bara har tillräckligt med tid och know how. Kanske skulle tjänat på att kortats ner med en kvart, tjugo minuter men det är egentligen bara petitesser i sammanhanget. Välspelat och skicklig utfört och bjussar på god hederlig filmunderhållning.
/Surskägget

@@@+
Clintanrulle. Fängelserulle. Don Siegelrulle. Det blir aldrig dåligt även om jag fortfarande retar mig på den helt galna och omotiverade åskknallen (01:51). Underhållning på det gamla goda sättet helt enkelt.
/Vrångmannen

2 kommentarer:

Anonym sa...

Skulle ge denna 4/5. Å andra sidan har jag varit intresserad av Alcatraz sedan jag var där själv för länge sedan (inte inlåst dock). Favoritreplikerna är "I always knew crime would pay" och "I just hate niggers". ;)

Vrångmannen sa...

Hahaha vi får hoppas att du inte suttit i DET fängelset :) Ja det här är finfint. Clintan och fängelserulle kan inte bli fel.