måndag 21 oktober 2013

Liten filmrapport från det stora äpplet

Vrångmannen här. Nyss hemkommen från semester i New York. Tre rullar blev det:

Gravity (IMAX, 3D)
@@@@+
Sjukt enkel historia som är lika sjukt spännande, välspelad, välskriven och välgjord (effekterna, herregud hur gjorde dom?!). Sandra Bullock spelar ingenjören Ryan Stone som tillsammans med astronauten Matt Kowalski (George Clooney) försöker överleva ett haveri i rymden då ett reparationsuppdrag av en satellit går åt helvete. Att se rullen på en fet IMAX biograf i 3D gjorde den inte sämre. Det känns som att 3D (och IMAX) uppfanns för just den här filmen. Maken till vackert "foto" har sällan skådats och ibland kändes det som om man var mitt i rymden bredvid våra hjältar. Filmen har en lätt poetisk och mycket mänsklig touch tack vare regissören Alfonso Cuarón (Children of Men, Great Expectations, nån av Harry Potterrullarna..) men ryggar aldrig för otroligt nervkittlande spänning och bang for the buck. Allt i perfekt symbios. Min enda invändning är kanske att den ibland kändes lite repetitiv. Det balanseras dock upp av att filmen klockar in på 91 minuter. Gravity fingrar hela tiden på perfektion tack vare alla inblandade och betygsfyran är mycket stark. Jag har aldrig velat vara i rymden så lite och så mycket efter att ha sett filmen.
/Vrångmannen

Machete Kills
@@
Fan. Jag ville ju att det här skulle vara så bra. Grindhousekänslan har bytts ut mot James Bondparodi. Lite småskoj, väldigt våldsamt och slarvigt. Efter ett tag börjar man ändå skruva på sig och vill att det ska ta slut. Vad hände? Fan. Macheteeeeeee!
/Vrångmannen
Don Jon
@@@-
Småkul dramakomedi skriven och regisserad av Joseph Gordon-Levitt. Jon (Levitt) är en snygg kille som kan få vilken tjej han vill. Han är också besatt av porr och tycker inte att sex i verkligheten ens kommer i närheten av att masturbera till porren han frekvent besöker på internet. En dag träffar han Barbara (Scarlett Johansson) och blir förälskad. Hon är hans raka motsats och älskar romantik på bio men äcklas av porr. Hilarity ensues.
Tillägg: såg den här på den ballaste biografen jag besökt i mitt liv och käkade middag och drack öl samtidigt. Besök den om du får chansen)
/Vrångmannen

Inga kommentarer: