tisdag 29 september 2009

Veckans Trippel

Pirates of the Caribbean - The Curse of the Black Pearl
@@@
Alla hyllade ettan till oförskämt höga höjder när den kom (och gör väl det fortfarande). Jag såg den och tyckte att den var sådär, snudd på tvåa, men tillräckligt skickligt gjord för att vara värd en trea minus. Såg sen om den på DVD nåt år senare, och då växte den litegrann till en trea, gedigen och fartfylld, men utan det där lilla extra (Depp dock är lysande som Jack Sparrow). Mer finns egentligen inte att säga om den här filmen. Den har många sköna ingredienser (pirater, svärdfäktning, Johnny Depp, Keira Knightley, onda spöken, skattkistor, krutstänk) men blir aldrig mer än "bara" bra.

@@@
Underhållande romp ungefär som en karusell. Ibland vill man bara ha lite skönt matinéäventyr med full fart. Filmmusiken är strålande och Depp skoj.
/Vrångmannen

Pirates of the Caribbean - Dead Man's Chest
@@@@
Hade inga direkta jätteförhoppningar på tvåan, men som det brukar vara med uppföljare i actiongenren så pangade man på mer av allt det som var bra i den första. Jack Sparrow är ännu roligare, svärdsfajterna är ännu grymmare, skurkarna ännu farligare och tempot ännu högre. Vad gäller dueller finns det bara en som är riktigt, riktigt bra och det är den i The Princess Bride (I'm not left handed either, hahahaha...) men här kniper man lätt andraplatsen när man springer iväg och fäktas på ett kvarnhjul som rullar nerför sluttningen mot havet. Det är action det. Det finns inte mycket att säga. Gillar man fart och fläkt och pirater är det bara att se. Här prickade man helt enkelt in det lilla extra som saknades i ettan.

@@
Fattar varför denna gjordes. Ettan var ju en pengamaskin av rang och då finns det alltid anledningar att fortsätta enligt Hollywoodpamparna. Vad jag inte fattar är varför jag såg den.
/Vrångmannen


Pirates of the Caribbean - At World's End
@@@
Trean var tyvärr ett steg tillbaka från tvåan. Johnny Depp fumlar runt mer än nånsin, Orlando Bloom och Keira är arga/kära, det sprängs en jävla massa piratbåtar och det är action mest hela tiden. Visst är det en schysst avslutning på trilogin med högt tempo och fullt fräs, men det lyfter aldrig riktigt. Problemet är väl snarare att man koncenterar sig för mycket på att spränga saker och fäktas och skjuta och slåss att man liksom glömmer bort att det borde vara nån typ av handling med också. Helt ärligt är det den här delen jag minns minst. Och just det, Keith Richards är med. Som sig själv. Typ.
/Surskägget

@@
Nu börjar det bli Harry Pottervarning här. Fluffig familjeunderhållning som aldrig tar slut. Jag har hört att en fyra är på gång av Pirates. Gud hjälpe oss alla.
/Vrångmannen

Inga kommentarer: