tisdag 30 augusti 2011

Arnie vs Sly - Andra Ronden del 2: Arnie

Så var det dags för Schwarzeneggers 90-talare! May the best muscle win!

Total Recall (1990)
@@@
Sharon Stone i en av sina första lite större roller som Arnold Schwarzeneggers bitchiga hustru. Ska sägas på en gång att jag älskade den när den kom. Det var Arnie i högform och storyn i framtiden med resor i hjärnan och kolonier på mars kändes fräsch och spännande. När man ser den idag känns den förstås otroligt daterad med de billigaste specialeffekterna sen Amazon Women On the Moon och kulisser som är så plastiga att det är pinsamt. Första halvan av filmen som utspelar sig på jorden är dock fortfarande tät och spännande och där gör man det mesta av Arnies muskler och status som actionikon.
/Surskägget

@@@+
Visst har den här påkostade sci-fidängan åldrats med mindre värdighet men den är ändå helt ok och bjussar på en hel del skoj. Schwarzenegger hyttar med nävar och oneliners och det är full fart hela tiden. Övervåldsam i skön Verhoevenmanér och en helt ok tvist mot slutet. Om författaren Philip K Dick, vars verk filmen är baserat på, hade levt idag hade han förmodligen lagt sig i graven ändå men vi andra garvar lite, hostar popcorn och får en rallarsving till underhållning.
/Vrångmannen

Dagissnuten (1990)
@@@
Arnie börjar inse att det finns en del stålars att hämta hos familjepubliken och gör en actionkomedi för barnfamiljen. Här i Sverige tycker vi förstås att den är för våldsam för de yngre, men sånt skiter man i i USA och tar med sig hela familjen på Arnies senaste äventyr bland dagisbarnen medan mördaren smyger runt utanför. Lagom blandning skratt och action, och den funkar än idag.
/Surskägget

@@@
Sentimental smörja och det menar jag med ett brett leende på läpparna. De fina stråkarna, Arnold som bryr sig om barnen och snubbelfarsen. Jag sväljer det här med hull och hår även om jag så blir äcklad av mig själv.
/Vrångmannen

Terminator 2: Judgement Day (1991)
@@@@@
Det skulle dröja ändå till 1991 innan Cameron gjorde den givna uppföljaren. En del berodde naturligtvis på att Cameron inte var helt nöjd med de specialeffekter som fanns utan väntade på rätt tidpunkt där specialeffekterna skulle matcha det han hade i skallen. Och när den kom hade ingen sett nåt liknande förut. Den här gången är Arnie en snäll mördarrobot som blivit omprogrammerad av motståndsrörelsen i framtiden och skickad tillbaka för att beskydda tonårige John Connor (Edward Furlong i sin första roll) från mördarroboten T-1000 (Robert Patrick). T-1000 har förmågan att anta samma utseende som allt den rör vid och kan enkelt byta skepnad och även ändra armen till ett svärd och liknande vapen. Sarah Connor har sedan hon nästan blivit mördad i första Terminatorfilmen levt sitt liv bland revolutionära, smugglare och annat löst folk där hon lärt sig gerillakrigsföring som hon i sin tur försökt lära John. Nu sitter hon på hispan tills John kommer och räddar henne med Arnie i släptåg. Idag känns en del av specialeffekterna hyfsat daterade, datoranimeringen har gått fram med stoooora kliv, men i det stora hela funkar det fortfarande. Cameron bjussar på en smart, snygg actionfest av sällan skådat slag. Det är lika delar hjärta, hjärna och muskler självklart kryddat med ännu mer odödliga oneliners än i ettan. Modern klassiker utan tvekan.
/Surskägget

@@@@@
En av de bästa actionrullar som gjorts. Kanske den bästa. Punkt.
/Vrångmannen

The Last Action Hero (1993)
@
Vad hände här? Aldrig tror jag Arnie har snubblat från actionsekvens till actionsekvens så tätt som i den här och ändå känns filmen seg och långtråkig större delen av tiden. Filmen är fylld av metaskämt (googla det om du inte har koll) och driver med både Arnie och Sly men skämten faller oftast platt till marken. Arnies karaktär är en actionhjälte som genom magi hamnar ute i verkliga världen. Som actionhjälte från filmen i filmen. Hänger ni med? Skurken från Golden Child är med som…skurk. Nä. Segt var det här.
/Surskägget

@@
Inte helt oäven men inte så bra heller. Den var mycket roligare i tisdags (!) än vad den var vid biopremiären. Jag minns inte så mcket från den tyvärr (och då såg jag om den i TISDAGS!) men en axelryckning och ett snett leende räcker till en tvåa idag.
/Vrångmannen

True Lies (1994)
@@@
James Cameron och Arnie samarbetar igen! Måste vara fantastiskt! Ja och nej. Vissa partier är lysande, men väldigt, väldigt mycket har blivit riktigt daterat och dammigt. Arnie misstänker att frugan Jamie Lee Curtis är otrogen. Eftersom att Arnie är superspion kidnappar han henne för att ta reda på sanningen. Och sen slår det naturligtvis tillbaka. Tom Arnold är rolig sidekick.
/Surskägget

@@@+
James Cameron vill göra James Bond och romantisk dramakomedi i ett. Resultatet är lätt underhållande och välgjort från en svunnen tid. Remake på en fransk rulle (så ni VET!) men med sjuttio biljoner mer i budget och aningens mindre slapstick. Helt ok vardagsaction.
/Vrångmannen

Junior (1994)
@
”Hörni, eftersom att Twins blev en sån succé så parar vi ihop Arnie med DeVito igen och låter dem råka ut för nya knäppheter. Jag vet! Arnie blir gravid! Hahahaha! Fatta, stora tuffa Arnie kan grina och ha humörsvängningar. Det blir skitkul!” Så lät det nog i Hollywood när man skapade den här sörjan. Manuset hittades i en bajsblöja.
/Surskägget

@
Nej.
/Vrångmannen

Eraser (1996)
@@
Arnie försöker göra vettig action igen. Tyvärr blir resultatet lite sådär. Det pangas och smälls och nån enstaka oneliner dras det till med också, men överlag är det här tevedeckarspännande/tråkigt. Kan nån ringa Rolf Lassgård?
/Surskägget

@@
Arnold säger ”You’re luggage” och tar ihjäl en alligator. Det var lite konstigt och fult dataanimerat. Vilket svinigt dravel.
/Vrångmannen

Klappjakten (1996)
@@@
HAHAHAHAHAHAHA! Arnold Schwarzenegger och Sinbad (SINBAD!!! HAHAHAHA!) slåss för att få tag på en actionfigur (Turbo Man! TURBO MAN!!! HAHAHAHAHA!) till sina respektive söner i julruschen. Naturligtvis är Turbo Man (HAHAHA!) extremt populär och helt slutsåld överallt. Inte hjälper det heller att Arnie spelar en snubbe som mer eller mindre alltid jobbar och som aldrig har tid för familjen. Detta är helt enkelt Arnies sista chans att visa sin son att han älskar honom. Genom att köpa en actionfigur! Han köper sin unges kärlek! Aaaaaaaaaaaah, man blir alldeles varm i hjärtat. Kampen om att hitta en Turbo Man öppnar upp för en hel del fula tricks och knep mellan Arnie och Sinbad och hela filmen är i princip en enda stor skrattfest (kanske inte alltid av "rätt" anledningar). Jaaaaa, det är en etta egentligen, men kanske en femma nånstans ändå. Ni vet ju! Överdrivet, over the top, totalt osannolikt, ganska ruttet och amerikansk sensmoral så det stinker ända upp till himlen meeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeen måste jag säga det igen? Arnie och Sinbad. Slåss. Om. En. Actionfigur. Under julruschen. HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!
/Surskägget

@
Arnie och Sinbad. Slåss. Om. En. Actionfigur. Under julruschen.
/Vrångmannen

Batman & Robin (1997)
@@@
George Clooney var grym som Bruce Wayne, men sög som Batman. Svårt det där. Dock är Arnold jätterolig som skurk (på ett bra sätt) oavsett vad alla andra i världen tycker. Han bräker oneliners baserade på kyla/is/snö med sin bredaste österrikigaste dialekt hela tiden och ÄR Mr Freeze. Alicia Silverstone är en puma som Batgirl, och Uma Thurman är klockren som Poison Ivy. Action galore och mindre betoning på handling. Den svagaste i serien men fortfarande en underhållande resa på alla sätt och vis.
/Surskägget

@@
Ledsen men det här är inte bra. För mycket neon och kitsch och dåliga skurkar (Schwarzenegger och Uma Thurman). Clooney är ingen Batman och helt enkelt plastigt tråkig. Svårt att fatta vad som hände men det känns som ett helt oinspirerat slarvjobb. En tvåa får den i allafall eftersom den inte riktigt är så usel som folk vill minnas, bara nästan.
/Vrångmannen

End of Days (1999)
@@
HAHAHAHAHA Arnie slåss mot Djävulen. OCH VINNER!!! HAHAHAHAHAHA! Egentligen borde bara det göra att filmen är en femma.
/Surskägget

@@@-
Jag bjussar till det lite. Sätter man ser ner för att se en film där Arnold Schwarzenegger (som brandman hahaha!) kommer djävulen på spåren så vet man att det blir dumt och skoj. Fan, bitvis riktigt ösig den här men man skrattar lika mycket åt det underhållande och påkostade dravlet.
/Vrångmannen

Totalt: 51

4 kommentarer:

Henrik sa...

Nej, ni har lite fel. Orkar inte specifiera, men End of days? Vilket skämt.

Vrångmannen sa...

End of Days är ett ok skämt. Ett skämt. Men lite ok. Se den igen med grogg under väst.

Anna Nio sa...

Men vafan! Jag tycker inte om er längre: "Last Action Hero" dålig? DÅLIG? Och inte bättre än så för "True Lies" och "Total Recall", MEN ett bra betyg till "KLAPPJAKTEN"? Och "Batman & Robin" som luktar gammal möglig stjärt lång väg?! UTROPSTECKEN FRÅGETECKEN!? You guys har ju gått och blivit senila asså.

För övrigt har jag alltid sagt att om jag nånsin gifter mig så ska jag walk down the aisle till Brad Fiedels ledmotiv. Så bra är den musiken, och filmen.

Vrångmannen sa...

Anna hahahaha! Var inte så ledsen. Du kollar ju på rullarna med en annan typ av öga än vad vi gör (i synnerhet SKÄGGET). True Lies och Total Recall är bra rullar (kom ihåg att trea = bra!) MEN det är lite mupparna över Totall Recall idag och då blir betyget inte mer + att det är romantisk buskis i True Lies och då surnar vi till DIREKT! Klappjakten gav jag en etta madame och Batman and Robins tvåa ångrar jag idag (den recensionen skrevs för ett par år sen).