söndag 8 januari 2012

Krokodilfilmer

Bland alla skräckfilmsgenrer finns en liten, rätt kul genre med krokodiler som växt sig för stora och nu käkar upp allt som kommer i deras väg. Här är ett litet urval.

Alligator (1980)
@@@
Första filmen jag såg med en jättekrokodil. Flicka köper en liten krokodilunge på en krokodilfarm som pappa senare spolar ner i toaletten. Krokodilen hamnar i avloppssystemen under staden där den göder sig stor och elak på dumpade laboratoriehundar som fått stora doser tillväxthormoner. Så en dag tar sig krokodilen ut på stan och plöjer och panik utbryter. Gillar stämningen i filmen och specialeffekterna är faktiskt än idag helt okej. Gillar också att filmen struntar i Hollywoodregeln: ”Döda aldrig barn och djur”. Blodigt och underhållande.
/Surskägget

@@@
Nu var det evigheter sen jag såg den här gamla rackarbajsarn. Minns den på ett ungefär som Skägget säger, att det var full fart och rätt snyggt med stämning och myser då till med en automatisk trea. Sen är det ju naturligtvis inte en jättekrokodil utan en jättealligator väl? Annars ska de som kom på filmtiteln ha stryk.
/Vrångmannen

Lake Placid (1999)
@@@@
Hahahahahaha! Ja det här är en liten b-rulle men man har dunkat in så många doser charm och bus och glimten i ögat att man förlåter allt. Jättekrokodil härjar i liten insjö där det i rimlighetens namn inte ska finnas krokodiler alls. Bridget Fonda, Bill Pullman, Oliver Platt och Brendan Gleeson är skådisarna som med lika delar humor och oneliners jagar vår hjälte krokodilen som sätter i sig det mesta som kommer i närheten av sjön. Det här är skitkul framförallt eftersom att filmen inte tar sig själv på allvar.
/Surskägget

@@@
En gnutta gnutta besviken på denna när den kom trots att den levererar busigt. Mina förväntningar hade liksom gått genom taket inför premiären och det gick bara inte att leva upp till dem. En gediget lite spännande och lustig rulle är det trots allt.
/Vrångmannen

Lake Placid 2 (2007)
@@
Första filmen blev hyfsat framgångsrik så varför inte en uppföljare? Man försöker bibehålla samma stämning med lika delar humor som skräck men lyckas inte ens i närheten av lika bra. Problemet är att man mer eller mindre försöker kopiera första filmen fast med sämre skådisar, sämre regissör och lägre budget. Helt usel är den visserligen inte. Det finns ett par roliga scener där krokodilen dyker upp och slaktar folk, men överlag är genomförandet lite för b för att det ska bli annat än okej.
/Surskägget

Lake Placid 3 (2010)
@
Fy fan vilket skit. Specialeffekterna är urusla, det finns mer krokodiler som springer runt än det finns människor de kan äta upp och Yancy Butlers (b-skådis med biroller i t ex Kick-Ass på meritlistan) karaktär är så styltig och trist elak att vi mest sitter och önskar att krokodilen ska käka upp henne already! All charm från första och t o m andra rullen är som bortblåst och vi får en och en halv timmes skräp.
/Surskägget

Territory
@@@
Liten lågbudgetrulle från Australien som lyckas balansera på rätt sida vad gäller krokodileffekter och trovärdiga karaktärer. Bitvis riktigt nagelbitande och spännande vilket definitivt skapas av skickligt användande av krokodilen, snygg foto och prov på att man är beredd att slakta vem som helst av karaktärerna vilket gör att det är omöjligt att lita på att huvudrollsinnehavarna kommer överleva. Når kanske inte hela vägen till en fyra men det är inte långt ifrån.
/Surskägget
Vrångmannens recension här.

Mega Python vs Gatoroid
@
Så uselt, så uselt. Största behållningen är att se 80-talets popsnören Debbie Gibson och Tiffany råka i luven på varandra, fast den behållningen går över fort. Roligast i filmen är inte den gigantiskt stora ormen eller krokodilen, nej det är när Tiffany drar repliken: ”I think we’re alone now” och därmed blickar tillbaka på sin megahit med samma namn. Roligare blir det inte.
/Surskägget

1 kommentar:

Surskägget sa...

Alligator, krokodil. Krokodil, alligator. Allt jag ser är en resväska!