söndag 9 juli 2017

2xJonathan Demme

Demme har regisserat hur mycket som helst och är som mest känd för två riktiga klassiker, När Lammen Tystnar och Philadelphia. Han dog tidigare i år och här kommer två av hans mindre kända filmer som en liten hyllning från oss.

Rachel Getting Married
@@@@
Kym (Anne Hathaway i en kanonroll) har studsat in och ut ur diverse rehabkliniker i tio års tid för sina problem med narkotika och alkohol. När det är dags för systern Rachel (Rosemarie DeWitt) att gifta sig får Kym permis från sin nuvarande klinik och åker hem. Där väntar ett klassiskt bröllopskaos med en pappa som hittar på ursäkter åt Kym och håller henne bakom ryggen hela tiden, en styvmamma som inte vill lägga sig i, en mamma (en lysande Debra Winger) som inte kan förlåta och en syster (Rachel dårå) som är glad att Kym är där för hennes bröllop men som hatar henne för att all fokus hamnar på henne och hennes drogberoende. Dessutom finns det en hemsk hemlighet i familjen där Kym är i fokus och som driver hennes drogberoende och självskadebeteende. Det här är ett riktigt välspelat familjedrama som biter sig fast under huden. Demme regisserar skickligt sina skådisar och bygger upp en spänning som går att ta på. Scenen mellan Hathaway och Winger där de äntligen ger utlopp för alla sina känslor är så svettig att man knappt vet var man ska ta vägen. En stor liten film.
/Surskägget

Ricki and the Flash
@@@
Ricki (Meryl Streep) vägrar att ge upp drömmen om att lyckas med musiken. Hon harvar på i ett litet garageband som tjänar in sina stålars på att spela covers i en liten bar. Pengarna räcker knappt till och hon lever från ena dagen till den andra. När hon efter många, långa år bestämmer sig för att åka och träffa sin ex-man (Kevin Kline) och sina barn inför ett stundande bröllop ryker de förstås ihop allihopa. Ricki åker hem med svansen mellan benen men blir till slut bjuden på bröllopet mot alla odds. Där kliver hon upp på scenen för att ge sin son den enda present hon kan - en sång. Tystnaden går att ta på när Ricki kliver upp och river av Springsteens "My Love Will Not Let You Down" varpå Ricki givetvis river hela huset och får upp alla på dansgolvet. Demme bjuder på mycket musik och mycket känslor och ett familjedrama som på sätt och vis inte skiljer sig jättemycket från Rachel Getting Married. Streep är stabil liksom Kline, men filmen når inte upp till det där magisk lilla extra. Kanske för att det är så mycket musik så att det stundtals känns som att man tittar på en lång musikvideo. Det här blev Demmes sista spelfilm och som sådan är den en helt okej avslutning på en lång karriär.
/Surskägget

2 kommentarer:

mattias ivarsson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
mattias ivarsson sa...

Neil Young Journeys
http://imdb.com/rg/an_share/title/title/tt2043931

Neil Young Trunk Show
http://imdb.com/rg/an_share/title/title/tt1236244

Neil Young: Heart of Gold
http://imdb.com/rg/an_share/title/title/tt0473692

The Complex Sessions
http://imdb.com/rg/an_share/title/title/tt0148006