måndag 3 juli 2017

Darkman 1-3

Darkman
@@@@
Sam Raimi var länge regissören nummer ett i undergroundkretsar efter sin klassiska Evil Deadtrilogi. Darkman var hans första på ett större filmbolag och vilken klockren actionstänkare Raimi slängde ur sig. Peyton (Liam Neeson) är en forskare som är på vippen att få till konstgjord hud för att hjälpa t ex brännskadeoffer. Hans problem är att huden bara håller i 100 minuter innan den smälter samman. Men innan han hinner lösa problemet glider maffiabossen Durant (Larry Drake) in och spränger hela labbet i småbitar tillsammans med Peyton. Åtminstone är det så det först ser ut. Men Peyton överlever mirakulöst och får då förstås nytta av sin teknik där han kan skapa syntetisk hud som dessutom kan likna vem som helst. Darkman är född! Raimi briljerar som vanligt med sina innovativa kameraåkningar, sin originella berättarstil och sina allmänna genialitet. Neeson är klockren som Darkman och det är action mest hela tiden. En klassiker som måste ses om man inte redan sett den.
/Surskägget

Darkman II - The Return of Durant
@
Oj jävlar vad snabbt utför det gick när Raimi inte längre satt i registolen. Arnold Vosloo tog över i rollen som Peyton/Darkman och är lååååångt ifrån samma klass som Neeson. Den här är dessutom gjord direkt till video så budgeten är inte den högsta vilket avspeglar sig. Darkman är en intressant karaktär som Raimi så skickligt visade oss i första filmen. Här pissar man helt på arvet och slarvar bort vad som kunde blivit riktigt bra.
/Surskägget

Darkman III - Die Darkman Die
@
Men herrejisses! Just när man inte trodde att det kunde bli sämre än tvåan så blev det det. Mycket sämre. Oerhört mycket sämre. Gör er en tjänst och se aldrig den här (se inte tvåan heller, men framförallt inte den här). Vilket skit!
/Surskägget

Inga kommentarer: