Den här mannen har skänkt oss mycket glädje genom alla år med gott resultat. Han kan sin skräck, sin komedi, sin action och sin thriller. Förhoppningsvis kommer han att fortsätta producera finfina genrefilmer i Tinseltown och ge sin polare Bruce Campbell fler roller eftersom Bruce är kungen (mer om det senare). Han har även producerat framgångsrik bakis-sago-tv som Hercules, Xena Warrior Princess (Lucy Lawless rrrrraaaaow!) och Young Hercules (med Ryan Gosling i titelrollen hahahaha!). Ladies and gentlemen. Så här tycker VI om HANS filmer.
The Evil Dead (1981)
@@@@
Fem collegestudenter åker ut till en isolerad stuga i skogen för att ha lite kul. De hittar en bok, ”the book of the dead”, och lyckas att framkalla demoner genom ett meddelande på en bandspelare. Originell, kuslig, blodig och skoj. Huvudrollen Ash görs av Bruce Campbell vars genialitet snabbt visade sig ligga i slapstick och komisk tajming, vilket behövdes mellan alla skräckinjagande moment. En riktig skräckklassiker som trots sin låga budget, och därav tveksamma specialeffekter, formligen osar kreativitet och kärlek till genren och mediet. Sam Raimi kunde inte ha startat sin långfilmskarriär bättre. Remake på gång med manus av Diablo Cody (Juno, United States of Tara, Jennifer’s Body).
/Vrångmannen
@@@@
Första gången jag såg skräck blandad med slapstick. Var helt chockad att man kunde blanda genrerna och inte bara komma undan med det utan göra det helt makalöst jävla bra! Gillar den lite lite mer än tvåan mest för att det inte finns mer budget i den här än vad du har i plånboken när du går ut en lönehelg.
/Surskägget
Crimewave (1985)
@@@
Det är inte alla som gillar den här och det blev en jätteflopp när den kom för över 25 år sen men jag tycker den är fin. Manuset skrevs tillsammans med bröderna Joel och Ethan Coen och det är ett allt annat än lugnt och sansat verk. En blandning av film-noir, komedi (med tydliga slapstickinslag), galna serietidningsliknande karaktärer och action. Ett par vrickade yrkesmördare tar ihjäl en gubbe som äger en larmfirma men tvärvänder sedan mot mannen som anlitade dem och alla som kommer i deras väg. Dråplig, fartfylld men också väldigt ojämn skrattfest som alltid har en plats i mitt svarta hjärta trots mångas protester. Don’t be hatin’.
/Vrångmannen
Evil Dead II (1987)
@@@@@
Uppföljaren. De brukar ju oftast bli sämre men icke sa Nicke. Tvåan är minst lika skrämmande, blodigare och roligare än ettan. Jag skulle nästan vilja påstå att det är den perfekta filmen. Bruce ”Ash” Campbells paranoida enmansshow i mörka skogen, med motorsåg fastskruvad där ena handen har huggits av, saknar fan i mig motstycke än i dag. Fantastiskt.
/Vrångmannen
@@@@
Även tvåan är fantastiskt, men för mig är ettan lite bättre mest på grund av avsaknaden av budget och därmed mer charm och jävlaranamma (lägg märke till hur jag mer eller mindre upprepar mig från vad jag precis skrev i ettans recension för att på så sätt slippa hitta på nya saker å säga om filmerna). Inte bara en uppföljare utan även en sorts remake av ettan. Bara en sån sak hahahahaha!
/Surskägget
Darkman (1990)
@@@
Serietidningsaction. Liam Neeson är forskaren som efter att ha upptäckt hur man framställer syntetisk hud själv blir sönderbränd av skurkar. När alla tror att han är död så söker han hämnd som den deformerade Darkman, utklädd i masker han bygger av huden han själv uppfunnit. Helt ok rulle som tidigt påvisade att Raimi även gillade sina serietidningar och superhjältar. Har tappat en del och känns inte alls lika fräsch som den gjorde när man kom ut från biografen för tjugo år sedan och dansade flamenco i sugar rush utanför Svea biograf.
/Vrångmannen
@@@
Väldigt mörk superhjälterulle som kändes jävligt cool då men som tappat lite med åren precis som Vrångis skriver. Har tänkt se om den här flera gånger senaste året. Kanske dags att ta tag i det.
/Surskägget
Army of Darkness: Evil Dead III (1992)
@@@+
Hehehe här har man satsat på ”high adventure” istället för skräck då Ash (Campbell) genom en slags portal förflyttats tillbaka till medeltiden (om du undrar så se Evil Dead II NU!). Han hjälper, efter mycket tjat, befolkningen där att besegra diverse demoner, djävlar och till slut de dödas armé. Till sin hjälp har han världens största egotripp, en motorsåg till arm, en avsågad hagelbössa och ca 500 one-liners hahaha! Det här är busigt ok med en Bruce Campbell i toppform. Samtidigt en liten besvikelse ändå för den kunde ha blivit så mycket mer. Istället för en värdig avslutning av skräcktrilogin får vi ett underhållande och lättglömt äventyr med vår favorit till anti-hjälte. Kuriosa. Universal Pictures tvingade Sam Raimi att gå tillbaka in i produktion igen då de bl.a inte gillade slutet. Filmen finns alltså att hitta med två olika slut (även om det sista slutet som filmades är det ”riktiga”). Man kunde tro att detta skulle uppröra Raimi men istället sa han såhär: ”Actually, I kind of like the fact that there are two endings, that in one alternate universe Ash is screwed, and in another universe he's some cheesy hero”. Tsk tsk. Regissörer.
/Vrångmannen
@@@@
Kom igen! Det här är en klockren fyra för fan. Bara att de snor repliker från The Day The Earth Stood Still (originalet från 1951 och inte Keanu Reeves usla remake) är värt minst en fyra. Släng sen in tokaction och en Campbell i toppform med fler oneliners på en minut än Arnie haft i sin karriär hahahaha! Kör kör kör!
/Surskägget
The Quick and the Dead (1995)
@@@
Snabb western med mycket pang pang. En främling (Sharon Stone) rider in i den dammiga lilla staden där Gene Hackman styr med järnhand och anmäler sig till gunslinger turneringen. Hon är ute efter hämnd. Russel Crowe blir kär i henne och hon blir kompis med en ung Leonardo DiCaprio. Underhållande, klyschigt och lättglömt. Definitivt en mellanrulle av Raimi utan att för den skull vara dålig. Se Surskäggets recension av den här.
/Vrångmannen
A Simple Plan (1998)
@@@
Två bröder (Billy Bob Thornton och Bill Paxton) och deras polare hittar fyra miljoner dollar i en cockpit på ett kraschat plan. De bestämmer sig för att vänta och behålla pengarna om ingen hör av sig om dem. Plötsligt dras de in i en värld av svek och ond bråd död. Schysst standardthriller med en del spänning och bra skådisar. Man har aldrig tråkigt men har sett det förr.
/Vrångmannen
@@
Glömde man inte bort den här sekunden efter att man såg den? Jo. Väldigt standard och lite småsegt.
/Surskägget
The Gift (1999)
@@@@-
Gillar det här rysardramat från södern. Cate Blanchett spelar en synsk kvinna som blir tillfrågad att ”hitta” en ung societetskvinna (Katie Holmes) som har försvunnit spårlöst. Skönt knäppa karaktärer, spännande mordhistoria med övernaturlig stämning och perfekt tempo gör The Gift till en liten pärla även om den filmiska stilen inte avslöjar att Raimi står bakom kameran. Billy Bob Thornton var med och skrev manuset och han borde väl veta allt om hustrumisshandel och tandlösa södern.
/Vrångmannen
@@@+
Här blir det ganska spännande ett bra tag, men även lite segt på sina håll å kanter. Stort plus dock för att Katie Holmes insåg var skåpet skulle stå och flashade tuttarna.
/Surskägget
Spider-Man (2002)
@@@@
Peter Parker (Tobey Maguire) blir biten av en superspindel och blir Spindelmannen. Han slåss mot Gröna Trollet (Willem Dafoe) och pussas med Mary Jane Watson (Kirsten Dunst).
/Vrångmannen
@@@@
Spider-Man, Spider-Man, does whatever a spider can. Sågs två gånger på bio. Min favvohjälte (delad plats med Batman och Wolverine ska väl tilläggas) fick äntligen en riktig film (nej teverullarna från 70-talet räknas inte) efter flera år i development hell.
/Surskägget
Spider-Man 2 (2004)
@@@@
Spindelmannen slåss mot Doktor Octopus (Alfred Molina) och blir tillsammans med Mary Jane.
/Vrångmannen
@@@@
Mer av den goda varan. Raimi bjussar på kameraåkningar och skurkar med fler dimensioner än "jag-skurk-mig-ond". Lysande.
/Surskägget
Spider-Man 3 (2007)
@@@
Spindelmannen slåss mot Sandman (Thomas Haden Church), Venom (Topher Grace) och nya Gröna Trollet (James Franco) som sen gör en kovändning och hjälper Spindelmannen att spöa de två förstnämnda dårarna.
/Vrångmannen
@@@@
Trots vissa konstigheter (den där dansscenen är lite märklig alltså, varför varför varför) så är det här fortfarande a romper and a stomper av rang. Venom! Alla Spideyfans gillar ju sin Venom. Trist bara att Lizard aldrig fick göra entré när vi trots allt har den enarmade professorn som Parkers lärare. Och Black Cat. Hade Raimi gjort fyran hade vi fått vår Black Cat (granntjejen till Parker ju!). Bra skit. Och som vanligt en skurk (Sandman) med fler dimensioner än bara "jag-ond-mig-krossa".
/Surskägget
Drag Me to Hell (2009)
@@@
Se min recension här.
/Vrångmannen
onsdag 7 december 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar