torsdag 24 april 2008

Dagens hyllning

Sin City - @@@@

Den ultimata serieadaptionen på Frank Millers hårdkokta och våldsamma filmnoirserier från början av 90-talet. Frank Miller delar här visionen och regi med Robert Rodriguez (The Faculty, From dusk till dawn mfl.) och resultatet är lysande. Varenda bild, varenda scen är fantastiskt porträttlik Millers originalserie och allt är genomarbetat in i minsta detalj. Kritik jag hört mot filmen är att den är för kall, för våldsam och för pajig men poängen var ju att skapa en film så trogen förlagan att det nästan inte är klokt och det har Miller/Rodriguez lyckats med till 100%. De olika karaktärerna lever alla i Basin City (Sin city, get it?) och deras hårda liv och leverne korsar varandras historier ofta utan att mötas. Polisen Hartigan (Bruce Willis) räddar en liten flicka från den galne barnmördaren samt pedofilen Junior (Nick Stahl) bara för att själv bli förälskad i flickan när hon blivit tonåring. Marv (lysande Mickey Rourke) ger sig ut på blodig hämnd då den enda kvinnan han älskat (en prostituerad han känt en natt) blir mördad. Den mystiske Dwight får det svettigt då han råkar döda en undercoverpolis han tror är ett vanligt arsle och försöker desperat stoppa ett gängkrig mellan maffia, beväpnade prostituerade och polis. Hårda historier, grymt iscensatt. Får inte heller glömma tjejerna. En film man kan se om och om igen utan att den tappar. Det ryktas om att uppföljaren är på gång och har väl då premiär om ett par år. Jag väntar med spänning i allafall.
/Vrångmannen

2 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med dig om att filmen är kanonbra! Frågan är bara VEM ni anser var bäst i filmen? Jag tycker att alla skådisar var bra, men vurmar ändå lite extra för Elijah Woods insats. Han var sååå creepy! Bäst!

Anonym sa...

Mickey Rourke ÄR Marv om man läst serien. Miller skulle mer eller mindre ha kunnat tecknat serien i efterhand med Rourke som förlaga, så bra är Rourke. Annars gillar jag ju ryktena att Angelina Jolie ska vara med i uppföljaren...