lördag 21 december 2013

Julkalender 20 dec: THE DIRECTORS Joel & Ethan Coen

De här bröderna behöver nog ingen närmare presentation. Joel och Ethan Coen skriver, producerar och regisserar alla filmer tillsammans. Man har läst att de fungerar som en väloljad maskin och grälar sällan under inspelningar.  Den ene avslutar den andres...lunch. Hahahaha! Mening. Det är sällan de har klampat i klaveret och gjort något riktigt dåligt enligt den här Vrångmannen. Vi kikar lite närmare på några rullar.

Blood Simple (1984)
@@@
Debutfilmen. En thriller från södern med film noirkänsla och svart humor. Cool debut som tyvärr tappat en del med åren (hey, den är från 84..). Frances McDormand, som hade en av huvudrollerna, gifte sig med Joel Coen och de är fortfarande ett par än idag. Aaaaaaaw.
/Vrångmannen

@@@
Rå och brutal på sina håll och med stora doser svart humor. Bra debut som visade vad som komma skulle.
/Surskägget

Raising Arizona (1987)
@@@@
Otroligt rolig och fartfylld komedi. Bröderna jobbar stenhårt med den galna kameran (något de kanske plockat upp från polaren Sam Raimi?) och Nicholas Cage är i sitt esse som H.I McDunnough, kåkfararen som gifter sig med en snut (Holly Hunter) och när de inte kan få barn bestämmer sig för att stjäla ett.
/Vrångmannen

@@@
Av nån anledning har jag alltid haft lite svårt för den här. Tycker den är otroligt överspelad av Cage (och jaaaaa jag vet att det är meningen) och gillar inte riktigt grundstoryn där man försöker göra barnkidnappning till nåt kul. Men dålig är den absolut inte.
/Surskägget

Miller's Crossing (1990)
@@@@
Hårdkokt och sjukt underhållande gangsterrulle med Gabriel Byrne, Albert Finney och John Turturro. Klockren dialog och bitvis väldigt våldsam (och rolig).
/Vrångmannen

@@@@
Som en gammal film noir fast i färg. Hårdkokt så inihelvete. Bra skit.
/Surskägget

Barton Fink (1991)
@@@@@
I min bok så blir det inte så mycket bättre än det här. Barton Fink är en i det närmaste odefinierbar film. Rolig, obehaglig och lite udda gripande med ett sjukt skönt persongalleri. John Turturro spelar Barton Fink, en pjäsförfattare på 40-talet som blir övertalad att skriva en Hollywoodrulle om brottning.
/Vrångmannen

@@@@
Har alltid älskat den här. Kanske är det som Vrångmannen säger att det här egentligen är en femma? Ja, jag sätter fan en femma jag med:
@@@@@
Otroligt snyggt filmad men stora doser klaustrofobi och en John Goodman som här skapar en av filmhistoriens allra läskigaste karaktärer ever! En bal med Djävulen i helvetet är förmodligen roligare än att stöta på den här galningen. Turturro är briljant. Allt är mörkt och svettigt och jobbigt, men även skönt Hollywoodkritiskt. Tagningen där tapeterna krullar sig tog tydligen hur länge som helst att få till. Genial film.
/Surskägget

The Hudsucker Proxy (1994)
@@
Brödernas första snedsteg. Tim Robbins, Jennifer Jason Leigh och Paul Newman gör alla bra ifrån sig och filmen har en lekfull och lättsam stil men den är samtidigt väldigt mycket yta och litet innehåll. En del roliga scener dock.
/Vrångmannen

@@
Känner mig snäll som ger den en tvåa. Rätt trist och seg. En film man glömmer nästan direkt.
/Surskägget

Fargo (1996)
@@@@@
Otroligt bra thrillerkomedi som fick Oscar för bästa kvinnliga huvudroll (Frances McDormand strålar som gravida polischefen Marge Gunderson) och bästa manus. En ganska perfekt rulle som man kan se och se om hur många gånger som helst. Och naturligtvis bitvis riktigt våldsam, annars skulle det inte vara en Coenrulle.
/Vrångmannen

@@@@
Tillbaka i fin form. Steve Buscemi hahaha som spelar en kille som är "funny looking". HAHAHAHA! Sluta bjuda för mycket på dig själv. Rolig dialog nästan hela tiden och fantastiska karaktärer. Peter Stormare i en av sina tidiga Hollywoodrullar.
/Surskägget

The Big Lebowski (1998)
@@@@@
Mästerverk. Vad finns det mer att säga? The Dude abides.
/Vrångmannen

@@@@@
En av de bästa filmer som gjorts någonsin. Det finns inte ett enda fel i den här filmen. Intaget av White Russians ökade med ca 2 000 000% efter att man såg den här första gången. Jeff Bridges som The Dude gör sin livs roll, Goodman som den gravt störde men ändå på nåt sätt charmige Sobchak gör sitt livs roll och Buscemi som har typ 3 repliker i filmen som Donnie gör väl fan i princip sitt livs roll också. En film som bjussat på mängder med citat som man än idag strör runt sig. Och allt för att en snubbe bara vill ha sin matta tillbaka. It really tied the room together. HAHAHAHAHA!
/Surskägget

O Brother, Where Art Thou? (2000)
@@@@
Mycket rolig och annorlunda rulle, löst baserad på grekiska eposet Odyssén av Homeros, och utspelar sig i amerikanska södern 1937. George Clooney, John Turturro och Tim Blake Nelson spelar tre skurkar som flytt från fängelset på full skattjakt med myndigheterna hack i häl. Resan blir en minst sagt annorlunda en. Kalasbra soundtrack också.
/Vrångmannen

@@@@+
Har Clooney nånsin varit bättre eller roligare? Inte en chans. Det här är så bra så det är läskigt. Musik, miljöer, karaktärer, handling, allt faller på plats. Att det inte är en femma beror nog enbart på att man jämför den med The Big Lebowski som var filmen innan.
/Surskägget

The Man Who Wasn't There (2001)
@@@@
En riktig hyllning till film noirgenren. Svartvit och hårdkokt. Billy Bob Thornton spelar en frisör på 40-talet som kommer över ett unikt investeringstillfälle med tar sig snart vatten över huvudet och snaran dras långsamt åt. Älskar stämningen i den här och det långsamma tempot samt frisörens inre monolog/voice-over tillför känslan av att man tittar på en gammal klassiker.
/Vrångmannen

@@@
Nu tar vi det lilla lugna. Ja, filmen är skitsnyggt filmad i svartvitt där Coen verkligen nyttjar mediet med skuggor och kontraster till max. Men den är på tok för lång med på tok för långa och sega scener där i princip inget händer.
/Surskägget

Intolerable Cruelty (2003)
@@@
Skojigt och lättsamt blir det när bröderna ger sig på screwball comedygenren. George Clooney är i toppform som den känslokalla advokaten vars hjärta börjar slå igen när han förälskar sig i Catherine Zeta-Jones guldgrävande skönhet. Inget mästerverk någonstans men lite busigt, pysigt och mysigt för stunden med några sköna garv.
/Vrångmannen

@@@
Det Vrångmannen skrev.
/Surskägget

The Ladykillers (2004)
@@
Här trampas det i klaveret igen även om intentionen var god. Nyinspelning av den klassiska svarta komedin The Ladykillers med Tom Hanks i huvudrollen. Hatten av för Hanks som gör en skön och egen version av Alec Guinness klassiska skurk och filmen har sina stunder. Tyvärr lyfter det aldrig och slutresultatet känns en smula förvirrande och oinspirerat.
/Vrångmannen

No Country For Old Men (2007)
@@@@@
Herregud vad skitbra. Gav den en stark fyra tidigare på bloggen då jag bråkade med Surskägget hahaha men har tänkt om. Filmen är ett mästerverk och förtjänar högsta betyg.
/Vrångmannen

Burn After Reading (2008)
@@@
Recension här
/Vrångmannen

A Serious Man (2009)
@@@@
Recension här
/Vrångmannen

True Grit (2010)
@@@@@
Recensioner här

Inga kommentarer: