måndag 16 december 2013

Julkalender 16 dec a k a Jag Har Glömt Fler Filmer Än Du Sett del 7

Som alla vet gräver det gamla Surskägget ibland i arkiven från sina år som filmjournalist på tidningar som Chili, svenska Playboy och Depå. Dessa djupdykningar har hittills fått rubriken "Jag Har Glömt Fler Filmer Än Du Har Sett". Det senaste inlägget kom i april i år och var nummer sex i ordningen. Bara för att det är jul kommer här så ännu en omgång filmer jag knappt kommer ihåg att jag sett (eller om jag kommer ihåg att jag sett dem så minns jag knappt vad som hände i dem) och vars betyg ibland (hej Coyote Ugly) är fruktansvärt felsatta. PS. Man får ha i åtanke att texterna har en tio-femton år på nacken så en del grejer som var aktuella att skriva då är väldigt inaktuella idag.

Life
@@@
En ganska enkel komedi som aldrig fick chansen på bio. Lite oförtjänt då Life tillhör det bättre Eddie Murphy gjort på senare år. Handlingen spänner sig över flera årtionden, och tar upp segregation, rasism, fångenskap och vänskap. Suverän make-up gör både Murphy och Martin Lawrence riktigt gamla.

/Surskägget

Fist Of Legend
@@@
Jet Li har fått enorm uppmärksamhet på senare tid, och har tagit över efter Jackie Chan som den nye kampsportsexperten från Hong Kong. Här briljerar han verkligen i fightingscener gjorda av samme man bakom The Matrix. Ett nytt slagsmål ungefär var femte minut, vad mer kan man önska?
/Surskägget

Way Of The Gun
@@@
Författaren till De Misstänkta regidebuterar med eget manus. Benicio Del Toro och Ryan Phillippe är som klippta och skurna för rollerna som slitna småförbrytare som kidnappar en surrogatmamma för att komma åt de blivande föräldrarnas pengar. Ett småsegt mittparti drar ner betyget på en annars mycket bra thriller.
/Surskägget

What Planet Are You From?
@@@@
Skön komedi om utomjording som ska befrukta jordkvinna som första steget i en invasion. På ett kul och avslappnat sätt tar filmen upp skillnader mellan män och kvinnor och deras relation till varandra, och bevisar slutligen att kvinnor är från Venus, män är förvirrade.
/Surskägget

Pitch Black
@@@@
Som en lågbudgetpärla med hög budget. Första Alien möter gamla John Waynerullen Diligensen med en släng av Starship Troopers. Överraskande bra story, snyggt foto och schyssta specialeffekter. Ingen pang pang science fiction, men sådana finns det nog av ändå.
/Surskägget

Naken
@@@
Med lika stor delar ”Måndag Hela Veckan” som ”Den Där Mary” är Naken en film som är jäkligt kul om man är på rätt humör. Att vakna upp varje dag naken i en hiss och återuppleva samma dag om och om igen är inte kul, tills man inser möjligheterna. En stor del av den så kallade b-kändiseliten i småroller. Ta ett par bärs och garva.
/Surskägget

Frequency
@@@@
John (Jim Caviezel) förlorade som barn sin far (Dennis Quaid) i en brandolycka. Istället för att fortsätta pappas karriär som brandman blir han polis. En dag får han kontakt med sin döde far via en gammal kortvågsradio. John bestämmer sig för att ändra det förflutna, men därigenom ändras även framtiden. En thriller som är både mänskligt varm och massmördarspännande.
/Surskägget

Dirty Pictures
@@@
Intressant blandning av fiktion och dokumentär. James Woods spelar museichefen Dennis Barrie som 1990 bokade en fotoutställning av den minst sagt kontroversielle fotografen Robert Mapplethorpe. Barrie blir stämd och det hela utvecklas till en rättegång om vad som är konst och vad som är obscent.
/Surskägget

Där Mitt Hjärta Finns
@@@
Kul och konstigt att se Prinsessan Amidala själv (Natalie Portman) spela en ung white trashmamma från djupaste södern. Siffran fem betyder stor olycka för Portman och filmen utspelar sig under fem rätt så olycksdrabbade år. Portman ger liv åt rollen, men ser ut som sjutton filmen genom trots att det ska ha hunnit gå fem år. 
/Surskägget

Coyote Ugly
@@@@
Jag har retat kompisar som gick och såg denna otroligt förutsebara film på bio, men nu tvingas jag svälja min stolthet. Självklart är handlingen så standard som den kan bli, men det är bara att kapitulera för denna lilla rulle om kärlek, vänskap och framgång. 
/Surskägget

Djävulen Och Jag
@@@@
Brendan Fraser som var en trädocka i Mumien – Återkomsten har här fått bättre regi av Harold Ramis som regisserat klassiker som Måndag Hela Veckan och Ghostbusters. Tönt säljer själ till djävulen för sju önskningar som alla slår slint. Det är stor skrattfest, och som en bonus har Elizabeth Hurley aldrig varit sexigare.
/Surskägget

Blow Dry
@@@
Josh Hartnett innan Pearl Harbor klipper hår så det står härliga till. Det är de brittiska frisörmästerskapen, och intrigerna haglar liksom de dräpande replikerna. Kärlek, cancer och ovanliga frisyrer blandas på ett varmt, kul och rörande sätt. Av mannen som skrev ”Allt Eller Inget” och med samma humor.
/Surskägget

The Wedding Planer
@@@
Historien är den enklast tänkbara. En bröllopsfixare (Jennifer Lopez) blir kär i en brudgum (Matthew McConaughey) hon anordnar bröllopet åt. Hans känner likadant för henne, men förtränger allt då han har en underbar fästmö han trots allt ska gifta sig med. Klichéartat så det förslår, men McConaugheys charm och komiska tajming vinner till slut över mig.
/Surskägget

Inga kommentarer: