tisdag 3 december 2013

Julkalender 3 dec

Ni har säkert redan sett en av årets absolut bästa filmer. Gravity. Men har ni sett kortfilmen som regissören Alfonso Cuarón gjorde som en slags komplettering till filmen? Snacka om att verkligen bry sig om sin story och att vara på fötterna när det gäller fantasi och påhittighet. Obs! Kortfilmen innehåller spoilers (eller gör den?) så se gärna Gravity först, för maximal önskad effekt. Här är kortisen:



Här kommer nästan 20 minuter med intervjuer om den makalöst välgjorda och spännande box office smash hitten Gravity.



Blev lite sugen på att kolla in mer grejer av regissören Alfonso Cuarón. Han verkar blanda fantasi med en slags jordnära och realistisk känsla. Han ryggar inte för bang-for-the-buck och over-the-top men gillar också tystnad och eftertanke. Vet att han gjort en av Harry Potterrullarna men den får vänta (för guuuuuud..!). Istället hittade jag den här hyllade framtidsthrillern på Netflix:

Children of Men
@@@@
Året är 2027. Av någon anledning har jordens kvinnor slutat att föda barn och kaos råder. England har ett någorlunda fungerande system, där vissa har det ok men de flesta svälter och fängslas som illegala flyktingar.  Ingen rolig framtid och inte så lite fascism i polisens framfart mot de som anses inte ha rätt att vara där. Theo (Clive Owen) har tappat tron på allt. I sina ungdoms dagar var han en kämpande rebell men idag går han till sitt gråa jobb, smygsuper på kontoret, och sen hem till sitt gråa, ensamma liv (är det Vrångmannen han porträtterar?!). När Theo var ung var han rebellisk aktivist som trodde på förändring. En dag dyker hans gamla flickvän (Julianne Moore) upp och ber honom om en stor tjänst, En tjänst som kommer att förändra hela hans liv och som också kan förändra världen. Ja, vad ska man säga? Det här är skitbra. Spännande så inåt helvete, välgjort, genomtänkt, välspelat. En riktig höjdarrulle. Children of Men underhåller på hög nivå men har också något att säga. Den otäcka framtiden den porträtterar är skrämmande lik hur det börjar se ut idag i vissa delar av världen. Actionscenerna är makalösa. Hur fan gjorde dom. Inga CGI-effekter och sånt skit. Här är det t.ex en 10 minuter lång tagning där alla pepprar på alla och Theo (Owen) springer för glatta livet, hit och dit. Måste ha tagit 70 år att repa in för det fuskas inte. Det är kul att bli överraskad och nu förstår jag hur Gravity dels kunde bli så bra och dels hur den överhuvudtaget blev gjord. Det behövs en riktig visionär bakom ratten. Jag är spänd av förväntan inför Cuaróns nästa projekt och kommer faktiskt varje dag lite närmare den där Harry Pottertittningen som jag så inte vill ska hända mig, någonsin.
/Vrångmannen

Inga kommentarer: