fredag 30 mars 2012

The Sitter

@@@
Här har vi tagit gamla sköna 80-talsstänkaren Adventures in Babysitting (En Natt på Stan) med Elisabeth Shue och gjort om den till 2010-talet och slängt in Jonah Hill i Shues roll. Nej, det är ingen remake men helt klart har manusförfattarna sett 80-talsrullen mer än en gång och The Sitter följer samma mall. Barnvakt (Hill) måste av olika anledningar åka in från trygga villaförorten in till stora, stygga, farliga storstaden. Han måste dessutom ta med sig ungarna då det är hans jobb att vakta dem. Givetvis går allt som kan gå fel just fel. De får en galen knarkkung (en helt slut Sam Rockwell) med mord i sinnet efter sig, bilen blir stulen, Hill åker på stryk (och mer än en gång) och de tre ungarna har varsitt litet avsnitt där just deras egenhet visas upp. Det här är ganska mycket by-the-book. Vi har sett det förr, kommer förmodligen se det igen och smågarvar oss lite varsamt igenom filmen med ett par större gapflabb här och där. Ibland räcker det till en trea.
/Surskägget

torsdag 29 mars 2012

SUMMER BLOCKBUSTERS 2012 - Kuntza at the movies

Traditionen lever vidare. Inget ser svenska folket fram mot lika mycket som midsommarafton, sommarsemester och Kuntzas genomgång av sommarens blockbusters. Jag gör ingen besviken utan levererar här 2012 års säkra prognos.

Som ni vet har jag alltid total fingertoppskänsla och prickar rätt hela vägen (ja, jag vet att jag trodde Bridesmaids bara skulle bli medium hit medan den sen blev major hit, men det är också ENDA gången jag haft LITE fel). Så det är här du får facit inför kommande säsong av Hollywoods blockbusters.

Titanic 3D
Kanske inte platsar på den här listan egentligen då det är en vårrulle och bara en uppgradering till 3D-brillor. Sen gör ju inte James Cameron något som är ”bara”. Det här drar in ok pengar men absolut inga rekordnivåer.

The Avengers
Man har nu över hela USA börjat riva gamla stadskärnor för att klara att bygga de nya, superstora biljettkassor som behövs för att klara köerna may 4. Trailern är precis sådär bra som vi vill ha det – och Marvel har full koll på sitt stall.
Självklart skitcoolt med ett team av superhjältar (som vi aldrig sett förr på film) så det här kommer funka hela vägen. Blir en charmig rulle och bigga pengar will assemble.

The Amazing Spider-Man
Hur många personer du känner har sagt ”va, varför gör dom om det här redan?”. T o m min mamma tycker det är Too Soon. Regissören som gjorde den FANTASTISKA 500 days of Summer (se den en varm vårkväll) kan vara bra val, Garfield ser bra ut i rollen och ja trailern är helt ok plus att det finns tillräckligt många fans för att det här ska bli bra boxoffice, men det kommer inte bli en av sommarens riktigt stora vinnare. Spelar ingen roll att Lizard är en av de äldsta skurkarna i tidningen, han har också alltid varit den absolut tråkigaste. Ge oss i stället Enforcers, Marauder, Lightmaster eller allra helst Hatemonger! Stor hit – men film utan eftersmak.

Snow white and the huntsman
Kvinnliga actionhjältinnor brukar inte dra in nån boxoffice (även om det ändras nu med Hunger Games – dock baserad på kända böcker med fast publik) och det här ska det här ju inte fungera. Sen kanske folk är lite trötta på genren efter Wrath of the titans som rullar ut nån månad innan.Men trailern är riktigt lovande och kanske, kanske kan det här ändå vara sevärt? Hela den här vågen med kommande sagofilmer känns för övrigt bara konstig och när den här inte blir en hit kommer övriga produktioner börja svaja. Så jag tror – svag boxoffice men ok film.

American Reunion
Nej originalet är inte roligt eller kul eller ens sevärt. Vad ni än säger. Jag och Shannon Elizabeth hade vår tid men det var på 90-talet det. Men det här kommer dra in ok pengar med förhoppning om att målgruppen (de som var unga för 10 år sen) fortfarande går på bio. Filmerna har stor publik i USA så tror den här ändå kommer segla upp oväntat bra. Stor hit – ointressant film.

Abraham Lincoln: Vampire Hunter
Från Timur BAerasfxfxz, han som gjorde Wanted, Daywatch m fl. Killen gillar sin CGI och det här är säkert snyggt och lite kul. Men kommer inte göra något väsen av sig med boxoffice – men är säkert heller inte så dyr att producera varpå den ändå kommer gå i vinst. Blir nog mer nerladdad än biografbesökt. Tomt innehåll – medium hit.

Prometheus
Bra cast och bra regissör som dock alltmer sällan träffar mitt i prick. Trailern är FANTASTISK – nog den snyggaste vi sett på flera år. Vuxna män gråter när de ser den och hypen är redan nu enorm men överlag ett väldigt risky projekt - känns som ressarna kommer döda den ”var det bara det här?” typ. Alla vill att det här ska vara fantastiskt. Men blir det så? Känns fel i magen att det är en sommarfilm, tyder då på att det blir för larvigt och tomt. När det i stället ska vara hård, kall terror a la Event Horizon. Avgörs nästan helt av sin rating, vid PG13 är den död. Stor hit – borde vara ok film.

Men in Black III
Nej 1:an var ingen bra film – och därför såg jag inte 2:an som t o m fans hatar. Det här var nu 10 år sen och sen dess har Will Smith tappat mycket av sin mojo. Den har starkt premiärdatum på Memorial day då alla amerikaner går på bio – men trots en stark öppning kommer den här falla snabbt och landa på flopp-högen. Storyn verkar ännu dummare än vanligt (och då var 1:an riktig dum redan den). Flopp.

G.I. Joe: Retaliation
Ettan var fånig och bitvis lite irriterande. Några actionscener hade charm och rullen lyckades hålla skön serietidningskänsla – även om det inte alltid innebär en bra film. Förvånande nog kommer nu en tvåa – drog 1:an in några feta pengar?! Hela USP:en här är ju att Bruce Willis ställt upp vilket han måste lovat i nån förhandling mot en motprestation att han typ får 75% intäkt på sina nästa fem filmer eller liknande. Alla tror att The Rock innebär säkra pengar och det kanske är rätt. Trailern är väl lite charmbusig men det är ju inget vi ser på bio. Medium hit – men nja film.

The Bourne Legacy
Årets gamble. På pappret ska det inte fungera alls. Men – några grejer känns ändå rätt här. Jeremy ”jag måste lugna mig nu och inte släppa alla mina filmer samtidigt” Renner kan nog göra det här bra. Trailern ROCKAR och det är kvalité på cast och crew.
Så jag tror filmen kommer vara helt ok men boxoffice bli lägre än de tidigare tre filmerna.

Ice Age: Continental Drift
Alla tre föregångarna har gjort stor boxoffice och älskas av båda barn och vuxna (=stor målgrupp = enkla pengar). Jag har bara sett 1:an men den var ju bra. Trailern är för övrigt som vanligt riktigt skön. De konkurrerar nu bara med Pixars lite annorlunda rulle och Madagaskar = känns som det finns plats för alla tre. Stor hit.

Snabba cash 2
This time – they´re cashing it in! Jag är en av de få människor som inte sett 1:an. Känns ointressant även om jag vet att de flesta älskar den. Utom Surskägget, som tyckte ok & Vrångmannen som dissat. 2:an drar säkert in sina pengar och blir bra hit, om än mindre än den första.

Piranha 3DD
Förra filmen var en besvikelse, fanns väl ok scener men som helhet tråkigt. Sorry men CGI monster är aldrig läskiga. Sen får den här plus för geniala titeln. Medium hit – ointressant film.

Dark Shadows
Tim Burton och Johnny Depp grävde guld med Alice in Wonderland. Folk verkar konstigt nog gilla det här. Helt ointressant – men blir säkert stor hit.

Expendables 2
Sly är tillbaka med en cast som nog är ännu tyngre än förra gången men Chuck Norris har tydligen lagt pinnar i hjulet då han krävde PG13 för att signa. Vem tror han att han är? Och det här kommer från mannen som gjorde Invasion USA, världens mest våldsförhärligande film. 1:an var ju tyvärr inget speciellt, hoppas de nu kan slipa på kanterna och fixa det här. Simon West gjorde ju den härliga Con Air (iof som nickedocka åt Bruckheimer men ändå) – annars har han gjort mycket skit. Amanda Ooms (!!) gör också en liten roll här, hoppas hon blir skjuten av van Damme tidigt. Medium hit – ok film.

Madagaskar 3
Alla barnfamiljer kommer sen den. Stor hit.

What to expect when you're expecting
Årets enda chick flick. På pappret luktar det stor succé – Diaz är rätt och storyn ska funka som date movie. Medium hit.

The Dictator
Trailern är skön och känns som den ligger rätt i tiden att folk vill skratta åt sånt här nu. Svag konkurrens från andra komedier – så jag tror det här kommer leverera. Sasha är värd en comeback nu. Stor hit – bra film.

Rock of ages
Tom Cruise i film om 80s metal. Jag är intresserad. Filmen är en musikal. Jag är mindre intresserad. Trailern känns bara smetig och vem vill se det här? Gamla metalheads går inte på musikal och tjejerna tycker Tom är söt men att storyn är konstig. Flopp.

Brave
Pixar är Hollywoods stora sommarkungar och cashar alltid in. Det här är dock deras största gamble hitills, en kvinnlig hjältinna och en story om Skottland – amerikaner tycker sånt är konstigt och förstår inte nåt. Men charmen och word by mouth hjälper den ändå till stora höjder. Även om den svenska översättningen är helt korrekt så låter det ändå taffligt med en film som heter ”Modig”. Stor hit – bra film.

The Dark Knight Rises
Nolan har aldrig gjort något dåligt och filmbolaget har gått all in för att hjälpa honom upprepa succén åter igen. Snälla låt det här nu bli så bra som tidigare. Intelligent, mörkt och hårt – som vi vill ha det. Tyvärr några minus redan nu – Bane är väl en ganska trist skurk och Catwoman vill vi verkligen inte se… MEN publiken vill ju se det här och är övertygad om att det ändå kommer rocka hårt – vi tror på Nolan. Stor hit – mycket bra film.

Battleship
Transformers på vattnet. Barnen vill se det, Burger King vill sälja plusmenyer och Liam Neeson vill ha sin lönecheck. Trailern är helt ok men kan lida av att vara för lik just Transformers. Man har desperat slängt in Rihanna för att försöka utvidga publiken (så flickorna kan med pojkarna på bion) och jag tror ändå det här kommer sälja som smör. Amerikanerna älskar sånt här. Stor hit – sevärd film men glömd dagen efter.

Total Recall
Mitt ex Kate Beckinsdale (jag jobbade för mycket kvällar och hon behövde någon där för henne på dagarna – men vi är goda vänner än!) har en usel agent som alltid slänger in henne i skräprullar. Nu regisseras hon av sin man (de kommer göra slut snart) som ju klarade sig helt ok med Die Hard 4 men som helt saknar den sjuka svärta som Paul ”Sadisten” Verhooeven vars original alla ju kommer jämföra med.
Colin Farrell drar ingen publik och det luktar lite konstigt om det här. Kommer krävas en riktig saftig trailer (teasern är intressant) och tuff marknadsföring för att det här ska fungera. Flopp.

Neighboorhood watch
En cast att dö för - Jonah Hill, Ben Stiller, Vince Vaughn, Will Forte m fl och skrivet av Seth Rogen. Känns precis lagom dum för att kunna bli bra. Självfallet kommer det här funka – bring it on. Stor hit – ok film.

Summering:

Bästa filmer
Dark knight rises
Bourne Legacy
Prometheus

Största boxoffice
Dark knight rises
Avengers
Ice Age 4

Största floppar
Total recall
Rock of ages

För övrigt väntar vi sen på årets senare godbitar

The Hobbit – en God Jul

Taken 2 – this time he will kill everybody!

Dredd – ingen tror på det här, jag läste lite manuspunkter på nätet och fick inte rätt feeling. Visuellt säkert schysst men riktigt svårt att naila tonen.

Lockout – premiär om ett par veckor, Guy Pearce är perfekt för rollen och trailern luktar skönt 80-tals retro. Vill se.

Skyfall – James Bond löser fallet, kan bli bra eller halvbra, det vi hört om storyn verkar väl sådär med ”rädda tant M”. Men tror de är revanchsugna efter den förvirrade Quantum of Solace – det här kommer bli bra!

/Kuntza

onsdag 28 mars 2012

The Hunger Games

@@@@
Jennifer Lawrence kommer att bli det nästa stora skådespelarhoppet. Nej fan, hon är det redan. Det är magiskt att se henne agera på vita duken. Hennes hypnotiserande ögon, hennes närvaro och framför allt hennes naturliga begåvning att vara personen hon porträtterar. Det verkar så enkelt och hon gör det så jävla bra (se även hennes Oscarsnominerade porträtt i Winter's Bone). The Hunger Games är en skickligt spännande och gripande historia som utspelar sig i en brutal framtid där dokusåpan gått så långt så fattiga ungdomar från olika distrikt blir i årliga tävlingar tvingade att slå ihjäl varandra under bästa sändningstid, och det med ett leende på läpparna (annars jävlar). Här hittar du inget av Harry Potterrullarnas gladbusiga kvastmagi och borta är de fjantiga, glittrande och kärlekskranka vampyrer som är dumma i huvudet ÅÅÅÅÅÅÅÅÅH! Vad du istället bjuds på är en rejäl dos framtidsäventyr med mer än en gnutta samhällskritik. Känslan av dödsångest då de högst motvilliga ungdomarna börjar inse att deras tid förmodligen är ute är påträngande. Regissören Gary Ross (Pleasantville, Seabiscuit) undviker smidigt de flesta tonårs-junk-fällor och vill göra en bra film av en bra förlaga, inget annat och inget lättköpt. The Hunger Games är baserad på en succéroman som jag inte har läst så jag kan inte göra några egentliga jämförelser mellan bok och film när det gäller karaktärer och händelseförlopp. Den har en del liknelser med The Running Man och Battle Royale och det ser i alla fall jag som positivt för jag älskar den här typen av framtidsdystopi. Våldet i filmen anses rejält nedtonat till skillnad från boken (åldersgräns PG13 i USA, från 7 år med vuxet sällskap i Sverige) (jag drar mig till minnes ungarna som livrädda grät och skrek i Rigolettos biosalong under Sagan Om Ringenpremiären..). För mig är det filmens svaghet, just att jag inte känner hur det gör ont när det ska. Jag letar inte efter en kladdig våldsrulle här men tror att filmen hade vunnit på att inte alltid skygga så mycket för det jobbiga våldet. Samtidigt förstår jag att en lägre åldersgräns ger chansen till större intäkter och den blir mer tillgänglig till en större skara fans av boken. Hade bara önskat att någon vågat lite mer och lite längre för jag gillar detta. Det som fick mig att tippa över till betygsfyran (från en mycket stark trea) är i alla fall följande:

1) Jag grät.. (vadårå, vad gloru på?!)
2) Jag fick gåshud på grund av pysrysmys och stämning
3) Musiken! James Newton Howard!
4) Woody Harrelson hehehe alltid skön comic relief, men här med en gnutta allvar
5) Jennifer (Meryl Streep JR) Lawrence!

Om inte annat så gick 140 min väldigt fort. Sånt kan jag aldrig få nog av.
/Vrångmannen

tisdag 27 mars 2012

The Descendants

@@@
Megahyllad av vår egen Vrångman som tog i så han nästan brast. Visst är det här en skön dramakomedi, och visst var George Clooney absolut värd sin Oscarsnominering för sin roll som advokaten som jobbat för mycket och missat att ta hand om både sin fru och barn men som nu när frugan ligger i koma efter en båtolycka försöker rätta till så mycket som möjligt, men regissör Alexander Payne kunde gott ha klippt ner filmen med en halvtimme eller så. Den som vill se Hawaii annat än som gigantisk sandstrand och stort hotellkomplex som det i princip alltid visas som i alla andra filmer kommer här kunna njuta av ett Hawaii som känns väldigt äkta. Visst, det är ett paradis, men även i paradiset lider folk av svartsjuka, gräl, sorg, död och för mycket jobb. Å andra sidan vaknar de upp miserabla och är på Hawaii medan du och jag vaknar upp i december i Sverige med trehundra meter snö utanför fönstret och minus fyrtio grader kallt. Ååååååh!!!! Kom inte och gnäll hos mig när du BOR PÅ HAWAII OCH HAR SOL OCH VARMT OCH PALMER OCH SKÖNT JÄMNT JÄMNT JÄMNT!!!! Ehrm...hursomhelst är det här välspelat, engagerande och lite lagom annorlunda utan att för den sakens skull vara något mästerverk på något vis.
/Surskägget

Young Adult

@@@
Charlize Theron i en film med manus av Diablo Cody (Juno, Jennifer's Body) och regisserad av Jason Reitman (Juno, Up in the Air) som lanseras som en quirky, lite udda dramakomedi i samma stil som just Juno. Men att förvänta sig en dramakomedi är helt fel. Det här är en på sitt sätt ganska mörk rulle om en kvinna på gränsen till nervsammanbrott och mental krasch. Visst har Cody befolkat rullen med lite udda karaktärer, och visst har den ett lite långsammare tempo som är karaktärsdrivet mer än handlingsdrivet precis som Juno, men den saknar i princip all form av humor. Det gör att filmen känns lite sådär tills man kommer underfund med att man inte ska förvänta sig små skämt med jämna mellanrum. Då växer rullen och sista tjugo minutrarna är en en ren fröjd att skåda när Theron visar prov på den skickliga skådis hon faktiskt är. Scenen när hon skäller ut en hel grupp namngivningsfirare är bland det mest pinsamma du kan se på film, och hon levererar det klockrent. En liten indierulle som inte kommer passa alla, framförallt inte de som förväntar sig feelgood och humor i samma anda som Juno, men som har flera bottnar och intressanta karaktärer framförda av duktiga skådisar.
/Surskägget

@
Gillar Diablo Cody och det ska bli riktigt kul att se hur hon skruvar till det med Evil Deadremaken. Saknar hennes högst underkattade tv-serie också, The United States of Tara (som producerades av Steven Spielberg). Det här dravlet däremot går inte att titta på. Det skulle vara för Charlize i så fall. Hon är som vanligt stabilt bra. Men filmen är bläp. "You can't polish a turd".
/Vrångmannen

Ghost Rider: Spirit of Vengeance

@
De av er som följt bloggen ett tag kan nog inte ha undgått att skönja ett visst mönster när det kommer till recensioner av filmer med Nic Cage. Drive Angry. Knowing. National Treasure: Book of Secrets. Season of the Witch. Next (som vi visserligen inte recenserat här men som också är en etta). Alla ettor. ETTOR SÄGER JAG!!! Cage har gått från att vara en pålitlig skådis först av quirky udda kultrullar och sedan till stora actionspektakel till att numera i princip bara göra spektakel där han gång på gång skämmer ut sig själv. Självklart har det här med att göra att karlen ställer upp i vad som helst så länge han får en fet lönecheck för han förlorar ständigt mängder med pengar på hissnande usla affärer. Bara så att ni ska få ett hum på hur galen han är med sina pengar kommer här ett litet urval:
-Köpte hus i Bel Air för 6,5 miljoner dollar. Belånade huset för ytterligare 18 miljoner. Sålde det till slut för 10 miljoner.
-Köpt 50 svindyra superlyxbilar som kräver en hangar för att få plats med alla och en heltidsanställd mekaniker för att sköta dem.
-Köpte hus i Las Vegas för 8,5 miljoner. Sålde för 4,9 mill. Torskade i runda slängar 3,5 mille. Dollar. DOLLAR!
-Köpte hus på Rhode Island för 15,7 mille. Sålde för 6,2. Orkar du ens räkna ut hur många miljoner dollar han torskade där?
-Köpt flertalet slott runtom Europa som han restaurerat och sedan sålt till sjuka förluster. Runt 7 mille räknar man med att han gått back där. Ja. Det är fortfarande dollar.
Sådär håller han på den gode Cage. Till listan hör även flertalet lyxyachter, en karibisk ö och skulder till Skatteverket i USA. Inte undra på att han ställer upp i alla filmer som han gör. Jag misstänker att han inte ens läser manus. Bara frågar hur mycket han får betalt. Del två av Ghost Rider är så usel att den första delen i jämförelse framstår som ett av 2000-talets viktigaste filmiska verk. Och då ska vi komma ihåg att Ghost Rider 1 var rätt så sugig den med. Men så dålig är alltså tvåan att ettan framstår som ett frippin' mästerverk. Jisses.
/Surskägget

måndag 26 mars 2012

Moneyball

@@
En rulle om baseball som var nominerad för bland annat Bästa Film, Bästa Manliga Biroll (Jonah Hill), Bästa Manus Baserad På Förlaga och Bästa Manliga Skådespelare (Brad Pitt) trodde jag skulle vara riktigt bra. En sån skön sportrulle som via sporten belyser livets jobbigheter och roligheter och knyter ihop allt i en enda härlig feelgoodröra. Istället får vi en film om en baseballstatistik och hur en ekonomisk formel påverkar vilka spelare ett förlorande lag med liten budget kan köpa in och bli vinnare. Hur i hela helvetet gör man baseballstatistik sexigt? Svaret är enkelt. Det gör man inte. Filmen puttrar på i strax över två timmar och ingenting av värde händer. Visst, Brad Pitt (som för övrigt börjar se mer och mer ut som Robert Redford) är bra i rollen som General Managern som vågar chansa på ett nytt sätt att värva spelare, men han har gjort betydligt bättre roller förr och intresset hålls definitivt inte uppe i två timmar bara för att han är bra i rollen. Att Hill var nominerad tycker jag är lite märkligt. Han sitter mest där och gör inte så mycket väsen av sig alls. En rätt seg och ganska trist rulle som möjligtvis de mest inbitna baseballfansen kan gilla. Vi andra gör bäst i att hålla oss undan.
/Surskägget

@@@@
Så kan man ju se på saken. Eller också så kan man t.ex tycka att det här är välspelat, charmigt med en grym dialog, lågmäld humor och skönt tempo. Jag gillar inte baseball och kan knappt någonting om sporten men det stoppade mig inte från att gilla det här som fan. Steven Zaillian och Aaron Sorkin, två tunga manusförfattare i drömfabriken, jobbar här i team. De pekar inte bara mot läktarna utan slår en fantastisk home run. Sjukt bra frulle alltså trots att den handlar om vad som försigår bakom kulisserna på den ganska tradiga sporten.
/Vrångmannen

söndag 25 mars 2012

Gamer

@@@
I en närstående framtid roar sig ungdomar med ett nytt typ av tevespel. Riktiga fångar kan välja att ställa upp i spelet Slayers istället för att sitta av sin tid. Kruxet är att Slayers är ett shoot-em-upspel där fångarna fjärrstyrs av personer på utsidan. Överlevnadschanserna är därmed starkt begränsade till spelarens skicklighet med sin fjärrkontroll och inte fångens skicklighet med vapnet. Det här är lite The Matrix, lite The Running Man, lite Death Race 2000 och en hel jävla slev med actionös. Vi får följa Gerard Butler som styrs av en spelare som är ruggigt duktig och som har chans på att klara sig levande igenom alla delmoment och därmed bli frigiven. Givetvis finns det en backstory där Butler kanske inte är skyldig till det mord han anklagas för och därför vill komma ut så att han kan hämnas på den som fakiskt utförde mordet. Inget sådär superspeciellt kanske, men en schysst rulle som helt klart håller intresset uppe hela vägen.
/Surskägget
Vrångmannen var ovanligt vrång.

Youth in Revolt

@@@@
Hahahaha Michael Cera från Superbad/Arrested Development/Juno/Scott Pilgrim vs the World i en skön dubbelroll som snälle och beskedlige och blyge Nick (ja Cera spelar karaktären precis som han spelar de flesta av sina karaktärer, lite snällt, blygt och nervöst och det funkar alldeles utmärkt i det här fallet) som för att impa på nyinflyttade och snygga Sheeni (Portia Doubleday från ööööh Big Mommas: Sådan Far, Sådan Son) (nej jag skojar inte) utvecklar ett alter ego, den betydligt tuffare, farligare och risktagande fransosen Francois. Det kommer säkert komma en dag då man tröttnar på att Cera alltid spelar samma typ av roll, men den här filmen är kanon just på grund av att Cera alltid spelar samma typ av roll för han gör den så jävla bra och filmen i mångt och mycket är uppbyggd på just detta. Att vi dessutom får mer eller mindre stora biroller av Zach Galifinakis, Ray Liotta, Steve Buscemi och Justin Long skadar inte heller. Helt klart en rulle för alla Cerafans därute som gillade just Juno framförallt men även Superbad. Klassisk tonåring-som-måste-bli-av-med-oskulden-komedi gjord med lite större finess än i vanliga fall.
/Surskägget

lördag 24 mars 2012

The Grey

@@@
Ett plan kraschar i alaskas ödemark och de enda överlevande är en handfull oljearbetare och en ruff tuff butch jägare (Liam Neeson). Inte nog med att det är massor av mil till närmaste någonting, det är skitväder och de är skadade. För att göra saken ännu värre så vädrar en flock skitstora vargar mat och kommer för att döda. Spännande och våldsamt. Liam gör en trovärdig tuffing med ett stört inre själsliv och filmen går lite i Hajens tecken dvs folk plockas av vargarna en och en och slits sönder och samman. Djurvetare hävdar att vargar aldrig skulle attackera en människa som de gör i filmen. Det må så vara men nästa gång jag ser en hundvalp så plockar jag upp den största stenen jag kan hitta. Better safe than sorry.
/Vrångmannen

We Bought a Zoo

@@@+
Cameron Crowe bjussar på en upplyftande men också gripande historia baserad på verkliga händelser. Benjamin (Matt Damon) blir änkling, tar sina två barn och köper ett hus på landet. Enda problemet är att köpet av huset även inkluderar ett gammalt nedgånget zoo fullt av djur tillika vänliga djurvänner (bl.a Scarlett Johansson). Försöket att återställa djurparken till sin forna glans blir en metafor för att laga den trasiga familjen. Kärleksfullt finlir med en hel del humor och stora som små sentimentala gester (som jag oftast köper för jag är en blödig jävel). En fin film och är hälften sant så är den ännu finare. Crowe fläker också på med ett schysst soundtrack. Han kan sina låtar Mr Rolling Stone. JA jag grinade en gång under filmen. En. Vadårå?
/Vrångmannen

tisdag 20 mars 2012

Spåskägget recenserar del 2

Spåskägget tittar i kristallkulan (och på nya filmtrailers) och ger rätt betyg redan nu.

Sound of My Voice
@@
Liten indierulle med intressant idé (två journalister infiltrerar kvasireligiös grupp där ledaren sägs vara från framtiden) som börjar bra och sakta bygger upp en skön stämning och spänning men som inte klarar av att leverera hela vägen fram. Twisten på slutet känns mest trött och filmen hade tjänat på att ett mer rakt slut. Mer karaktärsdriven än actionbetonad vilket är både fördel då budgeten inte räckt till annat och nackdel då en del av skådisarna bara är sådär.
/Spåskägget

The Hunger Games
@@@
Jennifer Lawrence (från skituslasämstfilmen Winter's Bone) tar sig an scififantasytonårsgenren som hjältinnan i filmatiseringen av en bok med samma namn (del 1 av 3 så blir detta en succé i biokassan kan vi förvänta oss 2 rullar till). Vi förs till en framtida apokalyptisk värld där 24 ungdomar varje år slåss tills bara en lever. Allt är direktsänt på teve och har masspublik. Det är lite som en blandning av Stephen Kings böcker "Maratonmarschen" och "The Running Man" fast med tonåringar istället. Mängder med klichéer överhopar nästan varje scen, meeeeeen samtidigt funkar de flesta klichéerna för genren (och tonårspubliken som med all förmodan inte sett tillräckligt av de här rullarna för att inse att det är klichéer de tittar på). Hyfsat underhållande om än väldigt standard.
/Spåskägget

lördag 17 mars 2012

American Psycho 2 - All American Girl

@
Hahahahahahaa nejnejnej det här går inte. Självklart inte. Vilket inte borde komma sån en överraskning. En uppföljare på American Psycho liksom? Det kan ju aldrig bli bra. Enda, och jag menar verkligen enda, anledningen att se den här rullen heter Mila Kunis. Det här var bland hennes första stapplande steg på stora duken efter framgången i teveserien That 70's Show och som sådant får man ge henne godkänt. Hon spelar den iskalla mördarinnan i titelrollen med lagom delar glimt i ögat och galenskap och mer kan man inte kräva av en så ytlig karaktär som det här handlar om. Tack och lov har hon valt sina roller med lite bättre omsorg efter den här rullen för hade hon fortsätt göra b-filmer som den här hade vi redan glömt henne.
/Surskägget

lördag 10 mars 2012

Mission: Impossible - Ghost Protocol

@@@@
Mannen, myten, legenden. Tom Cruise är lite bättre, lite snyggare och lite mer hårt arbetande än vad du, jag och alla andra är. I denna fjärde installation möter vi hans karaktär Ethan Hunt i ryskt fängelse precis som han ska bli fritagen á la Mission: Impossible Stile. Till sin hjälp den här gången har han Simon Pegg (Shaun of the Dead, Hot Fuzz) och Paula Patton (Deja Vu, Precious) som efter att de fritagit Tompan inser att IMF upphört existera och att de nu måste rädda världen utan sedvanlig monetär hjälp från sin organisation. Jeremy Renner (The Hurt Locker, The Town) ansluter och de ger sig ut för att fånga/döda galne (och svenske) vetenskapsgeniet Michael Nyqvist som tycker att det är bäst för världen att utplånas i ett gigantiskt atombombskrig så naturen får börja om från scratch. Det är sällan jag blir bjussad på saker jag aldrig sett förr i actionsammanhang men här har man verkligen ansträngt sig för att dundra på ordentligt. Tempot är högt och actionsekvenserna riktigt grymma. Slutfighten mellan Krooze och Micke är kanon med fallande bilar till höger och vänster, och jakten genom en sandstorm är även den sjukt spännande. Och den kommer direkt på en adrenalinpumpande sekvens där Cruister svingar utanför Burj Khalifa i Dubai (världens högsta byggnad) vilket han gjorde själv och utan stuntmen (killen är som sagt lite, lite bättre än alla oss andra). Två timmar har sällan dundrat förbi så snabbt och äntligen fick jag en actionfilm värd namnet vilket faktiskt var ett ganska bra tag sedan. Fan, nu blev jag sugen på en femte MI-rulle. Kom igen Tompster, du vet att du vill du med!
/Surskägget
Vrångis tyckte såhär.

lördag 3 mars 2012

80-talet del 5: Thrillers

I vår ständigt pågående serie om 80-talsfilmer (för att 80-talet var bästa filmårtiondet!) har vi nu kommit till thrillern. Tidigare har du kunnat läsa om high schoolfilmer, komedier, actionfilmer och vilka som var the leading ladies på 80-talet.

American Gigolo (1980)
@@
Richard Gere är manlig hora som ser till att äldre rika damer får sig en trevlig kväll när de är i stan. Dessvärre blir han misstänkt för ett mord han inte begått trots att han har ett alibi. Rullen lider hårt av att mycket av tiden går åt att visa hur Gere åker runt i sin Mercedes i dyra märkeskläder till ”tufft” soundtrack av Giorgio Moroder. Lite som en musikvideo innan MTV riktigt fanns till. Ja och så får man se Geres snorre om det nu är intressant för nån att veta.
/Surskägget

@
Tyckte väl inte ens att American Gigolo var bra när jag såg den på video första gången när det begav. Som spoling ville man ju ha action och inte behöva tänka. Här får man ingenting av något (utom Geres drule..). På allvar skräp då och skräp idag.
/Vrångmannen

Target (1985)
@@@
Gene Hackman är pappa till Matt Dillon i en hyfsat rakt på actionthriller där Hackmans till synes mesiga fasad döljer en slipad och dödlig före detta CIA-agent. Dillon spelar tuffa sonen som tycker pappan är töntig tills de åker till Paris för att leta efter mamman och Hackman börjar sparka stjärt och ta namn. Inget spektakulärt men värt en titt.
/Surskägget

Misstänkt (1987)
@@@
Liam Neeson är dövstum Vietnamveteran som anklagas för mord. Försvarsadvokat är Cher som får lite hjälp av jurymedlemmen Dennis Quaid. Klassisk story där oskyldig man anklagas för mord och vi har sett det tusen gånger förr. Men visst är det en okej rulle.
/Surskägget

@@@
Småspännande och busig med en rätt oväntad tvist. Längesen jag såg den men den håller nog än idag. De brukar göra det de däringa courtrooms-thrillas.
/Vrångmannen

8 Million Ways To Die (1986)
@
Bridges är snut som knarkat ner sig och nu försöker få upprättelse genom ett sista mordfall som han vill göra på rätt sätt. Rosanna Arquette är med på ett hörn, men det här är mestadels trist och resten är tråkigt. Boring, next!
/Surskägget

@@@
Nej nej nej! Det här är en tung deckar-noir med en grym Bridges i huvudrollen. Åldrats sådär men fet när den begav sig. Klart sevärd och annorlunda rulle med skönt tempo.
/Vrångmannen

Black Widow (1987)
@@@
Debra Winger är snut som jagar efter Theresa Russell som gifter sig rikt och dödar männen. Hyfsat spännande katt-och-råttalek där Winger visar prov på att hon kunde spela tuff lika bra som sina manliga motsvarigheter. Inget sådär superminnesvärt men sevärd om du råkar snubbla över den.
/Surskägget

@@@
Sevärd deckarthriller som jag minns det.
/Vrångmannen

Body Double (1984)
@@
Film som alltid dyker upp sådär runt 02.30 på nån tevekanal. Brian De Palma har skapat en thriller med mycket naket och knäppa karaktärer som trots att jag sett den säkert fem gånger ändå inte lämnar några direkta bestående minnen mer än att Melaine Griffith är med. Inte direkt dålig men inte bra heller.
/Surskägget

@@@@-
Gnistrande Hitchcockpastisch a'la Brian De Palma (gör han något annat?). Ofta fantastiskt eller fail när det gäller hans rullar och här lutar det starkt åt rätt håll. Bitvis galet våldsam och krypande spänning med tung tvist.
/Vrångmannen

Fatal Attraction (1987)
@@@@
En av 80-talets mest kända thrillers där Glenn Close ballar ur fullständigt. Michael Douglas är glad och gift familjefar som får för sig att vara otrogen med Close. Låt oss säga såhär, det borde han inte ha gjort. Kaniner kokas snart, det skärs och viftas med köksknivar modell Rambostorlek och Douglas önskar snart att han hållit kuken kvar i byxan när Close kommer skrikande med kniven i högsta hugg som den bästa Jack ”The Shining” Nicholson.
/Surskägget

@@@@
Skitbra. Läs mer om den och sköna galningar här!
/Vrångmannen

Liftaren (1986)
@@@@
Rutger Hauer är makalöst fantastiskt bra som helgalen mördare som liftar sig genom livet och dödar vem den än månne vara som plockar upp honom. C. Thomas Howell har oturen att plocka upp Hauer i början av filmen men inser snart att nåt är fel och lyckas slänga ut honom ur bilen. Det som följer är en av de mest spännande katt-och-råttalekarna mellan vanlig hederlig snubbe som råkat vara på fel plats vid fel tidpunkt med den mest galna psykopaten du sett på film nånsin. Så enkel men samtidigt så effektiv. De gör fan inte så här bra grejer längre.
/Surskägget

@@@@
Instämmer till fullo.
/Vrångmannen

Into the Night (1984)
@@@
Klassiskt koncept där nördig, trist och stel snubbe (en lysande Jeff Goldblum) möter mystisk, cool och snygg brud (Michelle Pfeiffer) och hamnar i en massa trassel på grund av henne. Lite skratt, lite mystik, lite action och lite spänning. Skön thriller som åldrats en del men trots det fortfarande har en hel del charm.
/Surskägget

@@@
Busig och fartfylld Landis joint.
/Vrångmannen

No Way Out (1987)
@@@
Kevin “stelare än Botox” Costner i en roll där han faktiskt är riktigt bra (kanske för att han ska vara lite träig och stel). Hursomhelst har han en kärleksaffär med Sean Young som samtidigt är älskarinna till Gene Hackman. När Young blir mördad tillsätts Costner att ta reda på vem som är mördaren. Tät och spännande med ett par klassiska scener (limoscenen t ex, ni som sett den vet vad jag pratar om) som ändå inte håller hela vägen från ”bra” till ”lysande”.
/Surskägget

@@@
Yes, helt korrekt.
/Vrångmannen

Tequila Sunrise (1988)
@
Aldrig gillat den här sörjan. Hyfsat hyllad om jag minns rätt, men Guuud vilket skit. Mel Gibson, Kurt Russell och Michelle Pfeiffer borde vetat bättre än att ha skrivit på för den här. Usch!
/Surskägget

@
Åh gud skräpet. Som kostade för mycket pengar. När folk svälter i andra länder.
/Vrångmannen

Tidsjakten (1980)
@@@@
Alltid varit lite av en favorit ända sedan jag såg den för första gången. Här blandar man galen-mördare-på-rymmenthriller med sci-fi-resa-i-tidenfilm. Jack the Ripper lyckas knycka HG Wells tidsmaskin och hamnar i USA i nutid (läs 1980). Wells inser att han måste stoppa den galna psykopaten och åker även han fram i tiden för att jaga Jack. En katt-och-råttalek bryter ut där både Jack och Wells måste anpassa sig till de nya tuffare tiderna i moderna USA. Spännande och välspelad hela vägen.
/Surskägget

@@
Såg den här förra året och den håller inte alls idag. Det finns en rätt skön historia i grunden men spänningsmomenten är ett halvdant avsnitt av Dallas på TV och effekterna är (naturligtvis) helt bänga. Förstår att den var the shit när den kom men idag engagerar den inte ens de yngsta.
/Vrångmannen

Wisdom (1987)
@@@
Emilio Estevez regisserar sig själv och dåtida frugan Demi Moore i en sorts modern Bonnie & Clydehistoria där de två liksom lite av misstag plötsligt blir en rånarpar jagade av alla snutar i staten. På ytan en klassisk actionthriller om ett par utan utvägar som halkar in på en karriär av rån de egentligen inte tänkt sig. Under ytan en skarp kritik mot samhällets stora nedskärningar som drabbade vanliga hederliga arbetare som plötsligt såg sig arbetslösa och utan valmöjligheter.
/Surskägget

@
Hahahahahahahahaa!
/Vrångmannen

Vittne Till Mord (1985)
@@@@@
Mästerlig från första till sista bildrutan med kanonprestationer av Harrison Ford, Kelly McGillis och lilla Lukas Haas i sin första roll. McGillis är mamma till Haas och de tillhör Amishfolket. När de reser till storstaden råkar Haas bli vittne till mord. Ford är snuten som ska lösa fallet. När det visar sig att mördaren är snut och kollega till Ford backad av Fords chef blir det farligt att vara kvar i storstan och de flyr tillbaka till Amishfolket där de gömmer sig. Krocken mellan storstaden och det enkla livet hos Amishfolket balanserar perfekt utan att bli en skrattretande kliché och samspelet mellan Ford och McGillis är superbt. Deras kärlekshistoria växer fram sakta och organiskt och är bland det mest romantiska du kan se på film. Slutuppgörelsen är episk i sin stillhet. Det här måste bara ses.
/Surskägget

@@@
Välgjort och välspelat. Sevärt men långt ifrån mästerverk.
/Vrångmannen

Dead Calm (1989)
@@@
Sam Neill och Nicole Kidman seglar runt i sin lyxiga båt och njuter av livet. Allt är bra tills de plockar upp en skeppsbruten snubbe (Billy Zane) som snart visar sig vara fullblodspsykopat. Att en rulle som utspelar sig på mer eller mindre fem kvadratmeter båt med enbart tre skådisar kan vara så spännande och intressant som den här visar prov på talang både hos skådisar och regissör (Phillip Noyce som sedan gick vidare till Patrioter, Påtaglig Fara, I Samlarens Spår och Salt). Kidmans första större roll.
/Surskägget

@@@@
Dam-dam-di-dam-dam-di-dam! En näst intill perfekt thriller/rysare. Så jävla spännande så man nästan köper en segelbåt för sina besparingar och eldar upp den så man slipper ge sig ut och segla med GALNINGAR till havs!
/Vrångmannen

Betrayed (1988)
@@
Debra Winger är FBI-agent som går undercover bland KKK-medlemmar sedan en känd judisk radiopratare blivit skjuten. Tom Berenger är redneck och KKK-dåre som Winger ska fånga men som hon ändå utvecklar nån sorts kärlekskänslor för. Standardthriller som inte lämnar några djupare spår i filmhistorien.
/Surskägget

@@@
Den är lite bättre än så.
/Vrångmannen

Skjut För Att Döda (1988)
@@@
Sidney Poitier jagar skurk som tagit sin tillflykt i vildmarken bland bergen. Eftersom Poitiers snut är storstadskille som klarar av betongdjungeln men inte vildmarken tar han hjälp av Tom Berenger som är bästa vildmarkskillen i världen. De ger sig ut för att jaga rätt på den galna mördaren och en katt-och-råttalek på liv och död blir följden. Spännande rulle med rappt tempo och minnesvärda insatser från både Berenger och Poitier.
/Surskägget

@@@
Skön rulle.
/Vrångmannen

Jagged Edge (1985)
@@@
Jeff Bridges är gift med rik arvtagerska som en natt blir brutalt mördad. Bridges sörjer som få tills han plötsligt blir anklagad för mordet. Glenn Close är hans försvarsadvokat som inte bara försöker fria honom utan dessutom blir kär i honom. Klassisk thriller där skuldfrågan hålls öppen fram till sista bildrutorna.
/Surskägget

@@@
Alla rättegångsthrillers från den tiden är treor. Alla.
/Vrångmannen

Bad Boys (1983)
@@@
Nej det här är inte superduperexplosionsactionextravaganzan med Will Smith, det här är nitty gritty, smutsiga och verkliga ungdomsfängelsethrillern med Sean Penn. Han hamnar på ungdomsanstalt efter att ha kört på en gängledares lillebror. Gängledaren hämnas genom att våldta Penns flickvän och hamnar på samma anstalt. Lite halvdålig stämning grabbarna mellan löser sig till slut med en dos våld. Rätt så rå för sin tid med en Penn som sin vana trogen gör en riktigt bra prestation.
/Surskägget

@@@
Penn är sjukt bra i den här lyckade fängelserullen.
/Vrångmannen

Blue City (1986)
@
Judd Nelson och Ally Sheedy i gangsterthriller? Nej nej nej hahahahahaha!
/Surskägget

@
Hahahahahaha! Minns knappt skräpet men minns att det var skräp!
/Vrångmannen

Murphy’s Law (1986)
@@
Charles Bronson är alkad snut som är oskyldigt anklagad för mord (fan vad otippat) på sin ex-fru. Han måste ny fly och hitta den riktiga mördaren innan snuten får fast Bronson. Standardactionthriller som påminner en del om senare Death Wishfilmer.
/Surskägget

@
Skräp trots tuff Bronson.
/Vrångmannen

Best Seller (1987)
@@@
Den hette “Torpeden” här i Sverige och den amerikanska och svenska titeln säger egentligen allt om filmen. En torped (lysande James Woods) vill att hans liv ska bli bästsäljande bok och ber därför författaren och före detta snuten (Brian Dennehy) att skriva om hans liv. Eftersom Woods klienter inte vill bli kända gör de sitt bästa för att ha ihjäl både Woods och Dennehy så att boken inte ska kunna skrivas. Lite udda och annorlunda rulle som ändå levererar.
/Surskägget

@@@
Ja det här är en skön klassiker.
/Vrångmannen

Wanted Dead or Alive (1986)
@@@
Rutger Hauer är prisjägare som jagar Gene Simmons som är terrorist. Det bjussas på stenhård action i bästa 80-talsstil i thrillerskrud samtidigt som den på sitt sätt var ovanligt före sin tid med tanke på temat med terrorister på amerikansk mark. Kul att Hauer här är the good guy när han i Nighthawks var terroristen. Slutscenen när Hauer stoppar in en handgranat i munnen på Simmons är en modern klassiker.
/Surskägget

Runaway (1984)
@@@
Mer Gene Simmons. Här är han galning som har god hand med teknik och skapar dödliga små robotspindlar som sprider skräck. Tom Selleck är snuten som jagar honom. Det finns inget så kul som framtidsthrillers inspelade på 80-talet när ingen kunde tänka sig mobiltelefoner eller iPads och framtiden som porträtteras därför känns hyfsat gammelmodig. Ett tydlig tecken att det är framtid är dock att alla är klädda i silverliknande brynjor hahahaha!
/Surskägget

@@
Nja. Den är väl ok.
/Vrångmannen

Frantic (1988)
@@@
Harrison Ford i Roman Polanskis regi. Eftersom att Polanski inte kan åka till USA för att filma utan att bli slängd i finkan för barnvåldtäkt åker Ford till Paris där hans fru blir kidnappad. Ford ger sig ut på Paris mörkaste bakgator för att leta efter henne och vi får en tät Hitchcockinspirerad thriller där Ford anses vara skyldig men egentligen är oskyldig och måste hitta de skyldiga innan snuten får tag på honom. Bra men saknar det där lilla extra.
/Surskägget

@@@@
Riktigt lyckad och svettig kidnappningsthriller av en Polanski i högform.
/Vrångmannen

Sea of Love (1989)
@
Al Pacino är snut som jagar en mördare som mycket väl skulle kunna vara Ellen Barkin. Allteftersom att han spanar på henne blir han kär i henne. Ungefär samtidigt somnar vi i publiken.
/Surskägget

@@@
Underhållande "comeback" av Pacino som innan denna inte gjort en film på fyra år (pga alkoholproblem m.m). Filmen i sig är väl inget speciellt men samspelet mellan Pacino och Barkin gör den klart sevärd.
/Vrångmannen

Öga Mot Öga (1985)
@@@@
Bröderna Sean och Chris Penn spelar bröder i en liten amerikansk småstad där de fördriver tiden med lite bärs, lite brudar och lite bilar. Pengar finns det knappt och de drömmer om att komma därifrån och tjäna sig en fet hacka. Men mest av allt längtar de efter någon typ av relation med sin brottsling till pappa (Christopher Walken). När han väl dyker upp efter ännu ett fängelsestraff visar det sig att han inte alls är den coola snubbe Sean drömt och längtat efter. Det blir extremt spänt mellan dem och sakta men säkert byggs det upp mot den oundvikliga sista konfrontationen. Penn och Walken är kanonbra i sina roller och spänningen i scenerna dem emellan kan skäras med kniv. Sjukt bra.
/Surskägget

@@@@
Instämmer till fullo här. Jag måste vara full.
/Vrångmannen

Vittnet i Fönstret (1987)
@
Isabelle Huppert är otrogen med Steve Guttenberg när hon en natt från hans fönster få se stackars Elizabeth McGovern bli brutalt överfallen. Eftersom att hon inte vill avslöja att hon varit hos Steve, då skulle ju hennes man få reda på otroheten, bestämmer de att Steve får säga att han såg allt. Dessvärre leder det här till att han i slutändan blir misstänkt. Nu är det upp till honom och McGovern att få tag på den riktige skurken. Ungefär lika intetsägande som det låter som.
/Surskägget

@@@@-
Dåre. Det här är skarpt. En riktigt smaskig Hitchcockhyllning med en nervpirrande stämning i rafflande fart. Regisserad med järnkoll av Curtis Hanson (Handen som gungar vaggan, L.A Confidential, 8 Mile).
/Vrångmannen

Fire With Fire (1986)
@
Men snälla seriöst vilket jävla skit. Lika kul att titta på som å se kirurger amputera ens egna arm. Premissen är idiotisk. På ena sidan vägen har du ungdomsanstalt för missanpassade killar och på andra sidan katolsk flickskola. Bad boy meets good girl…gäääääääääääääsp! De måste fly för deras kärlek är omöjlig. Precis som filmen.
/Surskägget

Repo Man (1984)
@@@
Sci-fiactionthriller. Ja nåt sånt. Emilio Estevez är cool som fan i den här kultklassikern om ett gäng snubbar som försörjer sig med att stjäla bilar som ägarna inte betalat sina lån på. Mitt i deras hyfsat adrenalinpumpande liv blandar sig plötsligt en utomjordisk varelse in i smeten tätt följd av FBI-agenter. Det här är punkrock i filmform där saker som inte borde funka ihop (typ allt som jag nyss skrev om vad filmen handlade om) ändå funkar klockrent konstigt nog. Kanske inte en film för alla, men bör ses.
/Surskägget

@@@
Kult!
/Vrångmannen

Remo Williams: The Adventure Begins (1985)
@
Actionthriller utan vare sig häftig action eller tät thriller. Har du problem att sova så peta in den här i dvd-spelaren så sover du snart sött. Titeln tyder på att man förmodligen trodde sig göra ett gäng uppföljare (filmen bygger på en serie väldigt populära böcker) men eftersom att skitfilmen var så knäppusel så bidde det inte så. Tack och lov.
/Surskägget

@
Hahahaha stenuselt.
/Vrångmannen